Tabqa şehir merkezi tümden özgürleştirildi

Demokratik Suriye Güçleri-QSD savaşçıları, Tabqa’yı DAİŞ’ten temizleyerek Rakka’ya bir adım daha yaklaştı.

21 Mart günü Demokratik Suriye Güçleri tarafından başlatılan Tabqa’yı özgürleştirme Hamlesi kapsamında ilerleyen savaşçılar, şehir merkezini tümüyle DAİŞ’ten temizledi.

Tabqa barajı çevresinde kalan birkaç noktada ise çetelere yönelik operasyon sürüyor. Baraj etrafındaki çatışmaların devam ettiği bildirildi.

21 Mart 2017 tarihinde başlayan operasyon kapsamında kente bağlı birçok köyü ve askeri havalimanını DAİŞ’ten temizleyen Demokratik Suriye Güçleri, şehrin tümünü kontrole aldı. Operasyonda binlerce sivil kurtarılarak güvenli alanlara ulaştırıldı.

Tabqa’nın DAİŞ’ten temizlenmesiyle, Rakka şehir merkezinin en önemli kapısı da açılmış oluyor.

TABQA NEREDE VE NEDEN ÖNEMLİ?

Suriye’nin orta kuzeyinde Fırat Nehri kıyısında yer alan Tabqa, Rakka’ya 40 km, Halep’e 100 – 115 km uzaklıkta bulunuyor. Kentin nüfusunun kesin olmamakla birlikte 70–80 bin olduğu tahmin ediliyor. Ancak Suriye iç savaşının başlaması ile kent hem göç aldı hem de göç verdi.

2011–2014 yılları arasında Suriye Ulusal Koalisyonu’na bağlı çete gruplarının işgali altına giren Tebqa, daha sonra DAİŞ’e devredildi.

Kentte aşiret varlığı ve aşiretlerin bağlantıları çok güçlüdür. Tabqa’da da Rakka’da olduğu gibi Sünni-Arap nüfus yoğunluktadır. Bu Sünni-Arap nüfusun Irak’ın batısındaki Sünni Arap aşiretlerle de bağları ve ilişkileri var.

Geçmişte Suriye’nin büyük şehirleri ile Irak’ın Musul, Bağdat gibi batı şehirleri arasındaki ticaret yollarını birbirine bağlayan Tabqa kenti, barajla birlikte çok daha önemli bir hale geldi. Suriye’nin diğer kentlerinden yeni fırsatlar arayan on binlerce kişiyi çekti. Suriye’nin tüm kentlerine ve her tarafına açılan büyük ana yolların birbirleri ile kesiştiği noktada bulunuyor. Tabqa üzerinden, Rakka, Dêrazor ve Irak’a rahat bir şekilde geçiliyor. DAİŞ, burayı Medine ile kıyaslıyor.

Tabqa’da sağlanan başarıyla Halep’e uzanan koridor DAİŞ için kapandı. Türk devleti tarafından DAİŞ ve SUK çetelerine sürekli olarak yapılan lojistik ve askeri destek hattı da kopmuş olacak. 

Bu hattın koparılması, DAİŞ ve SUK çetelerinin Suriye’de işgali altında bulundurduğu alanlarda ağır darbe yemesini de beraberinde getirecek.