Xerîb Hiso: Erdoğan'ın savaş ve katliam kararı aldığı kesin

TEV-DEM Eşbaşkanı Xerîb Hiso, "Erdoğan'ın bir savaş kararı aldığı kesin" diyerek, kendilerini savunacaklarını kaydetti. Savaş kararının Türkiye, Suriye, Rusya ve İran'ın ortak kararı olduğunu ifade eden Hiso, bölge halklarına tek ses olma çağrısı yaptı.

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Kuzey-Doğu Suriye'ye yönelik "belki bugün, belki yarın denecek kadar yakın" savurduğu tehditler devam ediyor. Türk devletinin işgal tehditlerine paralel olarak sınır hattına yapılan askeri sevkıyat ve yığınak da sürüyor. 

Erdoğan'ın tehditlerine ilişkin ANF'ye konuşan Rojava Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Eşbaşkanı Xerîb Hiso, "Erdoğan'ın bir savaş kararı aldığı kesin" dedi. 

İşgal tehditini "Türkiye, Suriye, Rusya ve İran'ın planı" olarak nitelendiren Xerîb Hiso, başta Kürt halkı olmak üzere bölge halklarına "tek ses" olarak direniş çağrısı yaptı. 

Uluslararası yasalara göre Erdoğan'ın suç işlediğini katliam çağrıları yaptığını kaydeden Xerîb Hiso, buna karşı sonuna kadar direneceklerini kaydetti. Xerîb Hiso, "Erdoğan, bu tehdit ve işgal zihniyetini Osmanlı'dan devralıyor. Bugün de bunu devam ettirmek istiyor. Yaptıkları hep yanlarında kaldıkları için bu tehditlerini günümüzde de sürdürüyor. Kendisinden hesap sorulmadığı için de yeni katliamlara cesaretleniyor" ifadelerinde bulundu. 

'ERDOĞAN, KATLİAM KARARI ALMIŞ'

"Uluslararası güçler, hatta Suriye rejimi bile Türk devletine bu uluslararası yasaları hatırlatma gereği duymadı. O yüzden bu kadar ileri gidebiliyor" diyen Xerîb Hiso, şunları kaydetti: "Erdoğan, Kürt halkı hatta Kuzey-Doğu Suriye halkları için bir katliam kararı almış ve kendi değimiyle 'yarından da yakın' hayata geçirmek istiyor."

Erdoğan'ın kendi ülkesi içinde hatta kendi partisi içinde yaşadığı krizi aşmak için savaş çıkarmaya çalıştığının da Türkiye halkları tarafından bilinmesi gerektiğini dile getiren Xerîb Hiso, "Ama Türkiye'nin yaşadığı krizlerin çözümü Türkiye'dedir, Suriye'de değil. Burası kesindir ki Erdoğan Suriye savaşında çetelerine yaptığı tüm yatırıma rağmen yenildi. Talan, terör ve çeteciliği tüm dünyada teşhir oldu. Şimdi talan, çetecilik, terör ve işgalle amacına ulaşmayı hedefliyor. Suç derken bunu kast ediyoruz. Bütün dünyanın gözü önünde tehditlerini sürdürüyor, işgal ve katliam planlarını ortaya döküyor. Herkes tehlikeyi görmesine rağmen ne yazık ki buna karşı şimdiye kadar ses çıkaran da yok" ifadelerinde bulundu. 

'BÖLGE HALKLARI OLARAK KENDİMİZİ SAVUNACAĞIZ'

Xerîb Hiso, işgale karşı bölge halklarının ayakta olduğunu kaydederek, "Halklarımız işgale karşı ayaktadır. Eylemleriyle, siyasetiyle ve savunmasıyla buna karşı ayaktadır. Ama uluslararası camia sessiz. Herkes bilmeli ki bizler savunmamızı yapacağız. Bölge halkları olarak aynı gemideyiz. O yüzden hepimizi tek ses olarak halklarımızı savunacağız" diye kaydetti.  

ORTAK BİR PLAN VAR

Erdoğan'ın işgal tehditlerini tek başına savurmadığını Rusya ve İran'ın desteğiyle Suriye rejimiyle ortak bir plan dahilinde gerçekleştirdiğini belirten Xerîb Hiso, şunları dile getirdi: "Suriye rejimi de bu tehdit ve işgal saldırılarının ortağıdır. Erdoğan'ın tehditleriyle eşzamanlı olarak Suriye rejiminin de QSD'yi hedef alması bu planın ortak bir plan olduğu sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Her iki iki devlet bu planı birlikte uygulamaya çalışıyor. Bunların arkasında da İran ve Rusya var. Bu planı ortak bir şekilde işletiyorlar." 

SURİYE DEVLETİ YOL AYRIMINDA

Söz konusu planın Suriye rejimi için de büyük tehlikeler barındırdığını ifade eden Xerîb Hiso, "Bu güçler bizim yokluğumuz üzerinden bazı hesapların içine girmiş olabilirler ama kendi aralarında da çatışacaklardır ve rejim de ömrünü kısaltıyor. Suriye büyük bir yol ayrımına gidiyor. Çünkü Suriye rejiminin Şiilik, Sünni kesim ve yüzü Avrupa'ya dönük olan kesimler olmak üzere üçlü bir koalisyondan oluştuğu herkesin malumu. Ama bu rejim kendi çıkarını Kürt halkının, Kuzey-Doğu Suriye halklarının imhasında görüyorsa o zaman kendi imhası için de adım atmış olur. Bu onların siyasetinin de iflası olur. Çünkü bu tehdit sadece bize dönük değil" diye belirtti. 

KÜRT KAMUOYUNA ÇAĞRI

Kürt halkı ve bölge halklarına da duyarlı olma çağrısında bulunan TEV-DEM Eşbaşkanı, şunları dile getirdi: "Tüm Kürt kamuoyunu bu tehditler karşısında duyarlı olmaya çağırıyoruz. Erdoğan ve faşist ittifakı nerede bir Kürt varsa toprağın altında gömeceğini söylüyor. Eğer bizler nerede olursak olalım bugün birbirimize sahip çıkmazsak, sıra bir diğerimize de gelecek. Yine biz tek ses olarak birbirimize sahip çıkmazsak uluslararası kamuoyu da sessiz kalacaktır. Tüm Kürdistani partilere çağrımız da sessiz kalmamaları ve seslerini yükseltmeleridir." 

'FAŞİZME DUR DEME ZAMANI'

TEV-DEM Eşbaşkanı Xerîb Hiso, son olarak da uluslararası camiaya bölgenin büyük faşizmle karşı karşıya olduğunu hatırlatarak, "Yine uluslararası camiaya, Birleşmiş Milletler'e, Avrupa Birliğine, Arap Birliğine, Arap ülkelerine de çağrımız odur ki bu tehlike herkes için büyük bir tehlikedir. Bu faşizme dur deme zamanıdır" dedi.