İran’da hava kirliliği, bir çok kentte okullar kapatıldı
İran’ın başkenti ve bir çok kentte hava kirliliği sağlık için tehlikeli düzeye ulaştığı için Pazar günü okullar kapatıldı.
İran’ın başkenti ve bir çok kentte hava kirliliği sağlık için tehlikeli düzeye ulaştığı için Pazar günü okullar kapatıldı.
İran’da son bir kaç gündür başkenti üzerine gri ve kalın sisle kaplı. Kentte hakim Elburz dağları tamamen görünmez hale geldi.
Sonbahar ve kış mevsiminde Tahran’ı vuran yoğun hava kirliliğinin dışında da kentteki hava sağlığı tehdit ediyor.
Yetkililer yaşanan bu sorundan dolayı sık sık halkın hareketsizliğini sorumlu tutuyor. Ancak yetkililerin hava kirliliğine karşı etkili tedbirler aldığını söylemek mümkün görünmüyor. Zira bu konuda somut bir çaba gözlenmiyor.
1.800 ila 1.800 metre yükseklikte bulunan Tahran’da her yıl Kasım ve Şubat ayları arasında “sıcaklık terslemesi” nedeniyle hava kirliliği zirve yapıyor. Sıcaklık terslemesi olarak ifade edilen fenomende, yüksekteki soğuk hava sıcak ve kirli havanın dağılmasını engelliyor.
Dünya Bankası’nın 2018 yılında yayınladığı bir rapora göre İran’da hava kirliğinin temel nedenlerini ağır vasıtalar, motosikletler, rafineriler ve termik santraller oluşturuyor.
Pazar günkü hava kirliliği nedeniyle başkent Tahran bölgesi ile diğer bir çok kentte okullar kapalı kaldı. Tahran bölgesi valisi Muhammed Tahizadeh, kirliliğin kırılgan durumdaki insan grupları için zararlı eşiğe ulaştığını belirtti. Yarı resmi haber ajansı İsna’ya göre Tahizadeh, başkentteki üniversitelerin Pazartesi günü de ders vermeyeceğini belirti.
Yetkililer, yaşlılar, çocuklar ve solunu zorlukları yaşayanları evlerinde kalmaya çağırdı. Sportif faaliyetlerden de kaçınılması tavsiye edildi.
Tahran’da Kasım ayında da okullar günlerce hava kirliliği nedeniyle kapalı kalmıştı. Belediyenin verilerine göre ince partikül yoğunlaşması Pazar akşamı saat 17.00’ye doğru metre küp başına ortalama 145 mikrograma ulaştı. Kentin bazı mahallelerinde bu oranın 165 mikrograma kadar çıktığı bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü WHO, 24 saat içerisinde ortalama 25 mikrogramın altında bir değer öneriyor.
Yetkililer kirliliği düşürmek için, ulaşımda bazı kısıtlamalar devreye koydu. Kamyonların tüm Tahran eyaletinde trafiğe çıkması yasaklandı.
Resmi rakamlara göre İran’da hava kirliliği her yıl 30 bin kişinin ölümüne yol açıyor.