Amazonlardaki bir kabile şefi Nobel’e aday gösterildi

Brezilyalı bir grup antropolog ve ekolojist, Kayapo kabilesinin şefi Raoni Metuktir’i Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdi. Nobel Barış Ödülü sahibi, 11 Ekim’de açıklanacak.

Antropolog ve ekolojistlerden oluşan grup, Amazonlardaki yerli toplulukların şefinin onlarca yıldır gezegenin en büyük tropikal ormanlarından birinin korunması için yürüttüğü mücadelesinin ödüllendirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Bugün 89 yaşında olan Raoni Metuktir, 1980’li yılların sonunda küresel düzeyde medyatikleşti. Bunda, şarkıcı Sting ile olan ilişkisi de etkili oldu.

Metuktir, bu yıl aşırı sağcı Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’nun politikalarının sorumlu olarak görüldüğü ormansızlaşmanın artmasına karşı mücadelesi ile yeniden öne çıktı.

Darcy Ribeiro Vakfı yaptığı yazılı açıklamada, Metuktir’in adaylığını desteklemesi için Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a da bir mektup yazdıklarını bildirdi. Macron, bu yıl içerisinde iki kez Raoni Metuktir ile buluşmuştu.

Vakfın sözcülerinden Toni Lotar, Reuters ajansına yaptığı açıklamada “Şef Raoni Amazonlar’da doğanın ve yerli toplulukların haklarının korunması için mücadelenin yaşayan bir sembolüdür” dedi.

Lotar, “O, küresel ısınmanın bu kadar tehdit ettiği gezegenimizin hayatta kalmasına yaşamını adadığı için tüm dünyada saygı görüyor” diye ekledi.