Avusturya’nın glifosatı yasaklama kararı uygulanmayacak!

Avrupa Birliği (AB) içinde glifosatı yasaklayan ilk ülke olmak isteyen Avusturya’da da kansere yol açtığı savunulan bu tarım ilacının yasaklanması ertelendi.

Başta Dünya Sağlık Örgütü (WHO) olmak üzere birçok kuruluşun kansere yol açma riskine vurgu yaptığı tarımda kullanılan ilaçlardan glifosatın yasaklanması meselesi Avrupa Birliği (AB) içinde tartışılmaya devam ediyor. Halen AB genelinde glifosat kullanımına 2022 sonuna kadar izin verilirken, bu tarihten sonrası için belirsizlik sürüyor.

Geçtiğimiz temmuz ayında Avusturya Parlamentosu’nda yapılan oylamada ise, Ocak 2020’den itibaren tarımda glifosatın kullanımının yasaklanması kararlaştırılmıştı. Ancak hükümet, bu kararın hayata geçirilemeyeceğini duyurdu.

Hükümet tarafından pazartesi günü parlamento başkanına gönderilen bir mektupta, yasak kararının hayata geçirilmesi için AB Komisyonu’na resmen iletilmiş olmamasının hukuki engel teşkil ettiği savunuldu. Mektupta, bu gecikme nedeniyle AB üyesi ülkelerin gözlemlerini gerçekleştirmeleri için yeterli süreye sahip olamadıkları belirtildi.