COP 25’te ödül alan ‘iklim dostu’ projeler neler?

Madrid’deki COP 25 iklim konferansı sürerken, karbondioksit salınımlarının azaltılması konusunda başarılı olan 15 özel sektör veya sivil toplum projesine de ödülleri dağıtıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından iklimsel değişikliklere karşı hedeflere dair müzakerelerin sürdüğü İspanya’nın başkenti Madrid’deki COP 25 zirvesi vesilesiyle küresel bazda karbondioksit (CO2) salınımlarını azaltacak projelere de ödülleri verildi.

Zirvede UN Global Climate Action Award adıyla dağıtılan ödüllere bu yıl 600’ün üzerinde proje aday gösterilmiş ve 15’i ödüle layık görülmüştü. Projelerin özellikle atmosfere salınan CO2 salınımlarını azaltmaya katkısına önem veriliyor.

ETSİZ FAST-FOOD PROJELERİ ÖNE ÇIKIYOR

BM tarafından ödüle layık gösterilen projeler arasında İsveç’te faaliyet gösteren Max Burgers şirketi bulunuyor. Bu kapsamda geliştirilen fastfood yemekler arasında et tadı veren ancak hiçbir şekilde et kullanılmayan hamburgerler ödüle layık görüldü.

Asya ülkelerinden Singapur, Hong Kong’un yanı sıra ABD’de öne çıkan Impossible Foods’un projesi de benzer yönde. Bu kuruluş da ete alternatif olarak bitki kökenli besinleri öne çıkarıyor. Benzer şekilde Belçika’da Ghent en Garde adıyla gıdaların daha ziyade yerel üretimden sağlanmasını sağlayacak dönüşümü içeren proje de ödüle layık görüldü.

Ödülü kazanan bir diğer proje ise, sağlık kuruluşlarında güneş enerjisinden yedek elektrik gücü oluşturulmasını öngören ‘Sınır Tanımayan Elektrikçiler’ oldu.

KADIN ÖNCÜLÜĞÜNDEKİ PROJELER DE VAR

“Campaign for Female Education’s Climate-Smart Agriculture Guides​” adlı bir başka projede ise Afrika’da tarımda çalışan küçük ölçekli kadın emekçilerin güçlendirilmesi amaçlanıyor. Bu projede kadınlar tarım sektöründe uzman rehber olarak eğitiliyor.

Ödül kazanan bir diğer çalışma da Mothers Out Front adlı hareket. ABD’de 24 bin annenin üyesi olduğu hareket, iklimsel değişikliklere karşı çocuklarına daha ‘yaşanabilir bir dünya’ bırakma amaçlı mücadele ediyor.

Ayrıca Güney Asya ülkelerinden Nepal, Hindistan ve Bangladeş’te düşük gelirli kadınların iklimsel değişikliklere karşı ailelerinin daha dayanıklı bir yaşama hazırlanmalarını amaçlıyor.

OKYANUSTAN TEMİZ ENERJİ ELDE EDEN PROJEYE DE ÖDÜL

Başında kadın bir yöneticinin olduğu Eco Wave Power projesi ise İsrail ile Cebeli-Tarık ortaklığıyla gerçekleştirildi. Bu proje, Okyanuslardan temiz enerji elde edilmesini amaçlıyor.

Söz konusu ödüle layık görülen projeler, Eylül ayında yapılan bir değerlendirme sonucunda seçilmişti.

Öte yandan Madrid’deki COP 25 zirvesindeki müzakereler bugün de devam ediyor.