COP zirvesinde ciddi bir ilerleme sağlanamadı

İspanya’nın başkenti Madrid’de devam eden COP 25 iklim zirvesindeki müzakerelerde ciddi bir ilerleme sağlanamazken, bugüne kadar açıklanan iklim vaatleri tüm CO2 salınımlarının sadece çok küçük bir kısmını etkileyecek düzeyde.

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP) 25’incisi kapsamındaki müzakereler, Şili’nin son anda organizasyona ev sahipliği yapamaması nedeniyle İspanya’nın başkenti Madrid’e alınmıştı.

HEDEF AÇIKLAYACAK ÜLKELERİN PAYI YÜZDE 10

İklimsel değişikliğe yol açan küresel ısınmanın en önemli nedeni olan sera etkili gaz salınımlarının azaltılmasına dair kesin hedeflerin sunulacağı 2020 yılındaki COP 26 Zirvesi öncesinde Madrid’deki müzakereler oldukça önemli görülüyordu. Ancak sera etkili gazların başında gelen karbondioksit (CO2) salınımlarına dair 2020 sonundan önce hedeflerini sunacak ülkelerin sayısı şimdilik 73’te kalırken, bu ülkelerin içinde salınımların esas sorumluları henüz yok. Bu grubun başında Meksika, Şili, Pakistan ve Arjantin gibi küçük veya orta düzeyde salınımlardan sorumlu ülkeler yoğunlukta.

Ayrıca Amerikan düşünce kuruluşu World Resources Institute tarafından yapılan değerlendirmelere göre, önümüzdeki yılın sonuna kadar hedeflerini ilan edecek olan ve 2030 öncesinde salınımlarını azaltmayı vaat eden ülkelerin sayısı 80’e ulaşıyor. Ancak Güney Afrika gibi ülkelerin de olduğu bu 80 kadar ülkenin vaatleri tek başına bir şey ifade etmiyor. Zira toplam salınımları yüzde 10,5’te kalıyor.

ISINMAYA NEDEN OLAN ÜLKELER HAREKETE GEÇMEDEN ZOR

Oysa Çin veya ABD gibi ülkelerin toplam CO2 salınımlarındaki payı yüzde 40-43 civarında ve bu ülkelerin kömür ve petrol gibi salınımları arttıran fosil enerjileri terk etmeye henüz niyetleri yok.

COP zirvelerinin 21’incisinin düzenlendiği Paris’te kabul edilen BM İklim Anlaşması’nda küresel ısınmanın 19’uncu yüzyıla oranla en fazla 1,5 ila 2 derece arasında tutulması hedefi konmuştu.

Birleşmiş Milletler Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından Eylül ayında yayınlanan son raporda, CO2 salınımlarının 2020’den itibaren her yıl en az yüzde 7,6 oranında azaltılmaması halinde iklim hedeflerinin tutturulmasının mümkün olmadığına dikkat çekilmişti. Ancak bugüne kadar küresel ısınmanın gerçek sorumlusu ülkelerin açıkladığı vaatlerle bu oranların yakalanması zor görünüyor.

Madrid’deki COP25 zirvesinin normal şartlarda bugün sonuçlanması bekleniyor.