HPG, Avaşîn şehitlerinin kimliklerini açıkladı

Avaşîn’de şehit düşen 3 gerillanın kimliklerini açıklayan HPG, “Botan, Bawer ve Canşêr yoldaşlarımız bu özellikleriyle her zaman bizlere öncülük yapmaya devam edecektir” dedi.

HPG Basın İrtibat merkezi, Avaşîn’de şehit düşen 3 gerillaya ilişkin şunları belirtti:

“5 Mayıs 2023 günü işgalci Türk ordusunun Avaşîn’e bağlı Werxelê eteklerinde gerçekleştirdiği saldırılarda Botan, Bawer ve Canşêr yoldaşlarımız şehadete ulaştı. 2021 yılından itibaren Zap ve Avaşîn alanlarına yönelik gerçekleşen işgal saldırılarına karşı büyük bir cesaret ve kararlılıkla mücadele eden yoldaşlarımız, yaratılan destansı direnişin son halkaları olarak şehitler kervanına katıldılar. Önderliğimizin İmralı işkence ve soykırım sistemindeki tarihi direnişine ve şehitlerimizin zafer çizgisindeki duruşuna layık olmak için mücadelelerini her geçen gün büyüten Botan, Bawer ve Canşêr yoldaşlarımız bu özellikleriyle her zaman bizlere öncülük yapmaya devam edecektir.

Fedailik çizgisindeki kahramanca yürüyüşleri ile Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’nin öncüleri olmayı başaran Botan, Bawer ve Canşêr yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz. 

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Botan Zagros
Adı Soyadı: Adil Elî
Doğum Yeri: Hesekê
Anne – Baba Adı: Emine – Elî
Şehadet Tarihi ve Yeri: 5 Mayıs 2023 / Avaşîn

 

Kod Adı: Bawer Zaza
Adı Soyadı: Ahmed İlhan
Doğum Yeri: Bedlîs
Anne – Baba Adı: Safiye – Şemsettin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 5 Mayıs 2023 / Avaşîn

 

Kod Adı: Canşêr Adar
Adı Soyadı: Basil Ahmed
Doğum Yeri: Kobanê
Anne – Baba Adı: Arus – Bozan
Şehadet Tarihi ve Yeri: 5 Mayıs 2023 / Avaşîn

 

BOTAN ZAGROS

Önder Apo’nun tüm Ortadoğu halklarının özgürlük ve eşitlik temelinde birlikte yaşamasını öngören Demokratik Ulus projesinin ilk pratikleştiği alanlardan biri olan Kuzey–Doğu Suriye alanı birçok ulusun ve inancın bir arada yaşadığı bir vaha olma özelliğine kavuşmuştur. Çevresindeki hemen hemen her yerde halkların birbirine kırdırtılmaya çalışıldığı bu özgürlük vahası tüm saldırı, işgal ve provokasyonlara rağmen birlikte yaşamdan taviz vermemiştir. Arap, Kürt, Ermeni, Asuri, Süryani ve birçok farklı ulus ve inanç büyük bedeller verme pahasına geliştirdikleri özgürlük devrimini korumakta ısrar etmiş, binlerce en yiğit evladını şehit vermiş fakat bu özgürlük ısrarından vazgeçmemiştir.

Botan yoldaşımız da Kuzey–Doğu Suriye’nin Hesekê kentinde yurtsever bir ailede doğmuştur. Arap halkından olan Botan yoldaşımız, Rojava Özgürlük Devrimi’nin gelişmesi ve yaşadığı Hesekê kentinin rejim unsurlarından ve DAİŞ çetelerinden temizlenmesinden sonra özgürlük hareketimizi tanımıştır. Rojava özgürlük güçlerinin rejime ve DAİŞ çetelerine karşı verdiği destansı direnişten etkilenen Botan yoldaşımız, büyük bir heyecan ve coşku ile çalışmalara katılmak istemiştir. Rojava özgürlük güçlerine katılan ilk Arap yoldaşlarımızdan olan Botan yoldaşımız, sarsılmaz bir inançla mücadele etmiş, rejimin ve sömürgeci güçlerin yaratmaya çalıştığı önyargıları parçalamıştır. Özgür bir Kurdistan’ın Demokratik Ortadoğu’nun anahtarı olacağını öngören yoldaşımızın yakın çevresinden ve ailesinden de özgürlük güçlerine katılımlar olmuştur. Bu anlamda daha katılımdan itibaren öncülük misyonunu üstlenmiş ve bunu başarılı bir şekilde yerine getirmiştir. Yaklaşık 5 yıl Rojava ve Kuzey–Doğu Suriye’de çalışma yürüten Botan yoldaşımız burada DAİŞ çetelerine karşı gerçekleştirilen birçok eyleme ve devrimci hamleye katılmıştır. Bu süreç içerisinde Önderlik ve Parti gerçekliğimizi daha yakından tanıma fırsatı bulmuştur. Önder Apo’nun yarattığı yeni yaşam ve yoldaşlık ilişkilerinden oldukça etkilenen ve buna göre kendisini geliştirmeye çalışan Botan yoldaşımız, adım adım kendisinde Apocu militan özellikleri yaratmaya başlamıştır. Fakat Önderliği daha iyi anlamak ve açığa çıkardığı özgür yaşamı yaşamak için özgürlük hareketinin beşiği olan dağlara gelmeyi istemiştir. Özellikle birlikte mücadele ettiği bir yoldaşının şehadete ulaşmasından sonra, onun anısına bağlılığın gereği olarak yüzünü Kurdistan dağlarına dönmüştür.

Gerilla yaşamı ile bütünleşme istemi çok yoğun olduğu için yönünü en zorlu alanlara çevirdi ve düzenlemesi Avaşîn eyaletine oldu. “Dağlarda, Avaşîn’de kendimi yeniden buldum” diyen Botan yoldaşımız, çok çabuk gerilla yaşamına adapte oldu. 2019’dan 2023’te şehadete ulaştığı an’a kadar Avaşîn eyaletinin her köşesini adım adım gezdi, her yerde emeği oldu, tanıdığı her arkadaşta canlılığı, heyecanı, yoldaşlık sevgisi ve sıcaklığı ile silinmez izler bıraktı. Türk devletinin gerçekleştirdiği 2021 ve 2022 işgal saldırılar sırasında en zorlu alanlarda ve en ön cephelerde pratik yürüttü. Stratejik mevzi direnişlerinden hareketli timlere kadar savaşın her alanında aktif rol oynayan Botan yoldaşımız, savaşın alt yapı hazırlıklarından eylemleri örgütleme ve katılmaya kadar her çalışmada yerini almıştır. Komuta düzeyinde öncü rol oynadı ve birçok çalışma açısından katılımı belirleyici oldu. Faşizmin tüm vahşi saldırılarına karşı bir an olsun ikircikliğe ve tereddüde kapılmadan şehit yoldaşlarına bağlılığını ve onları tamamlama istemini duruşuyla ortaya koydu. Yaşamda ve savaşta mücadeleci, dürüst, bağlı ve fedakar özellikleriyle tüm yoldaşlarının kalbinde silinmez izler bırakan Botan arkadaş, bu katılımıyla Arap coğrafyasından Zagros zirvelerine uzanarak halkların birliğini sağlama yönünde yıkılmaz köprüler kuran yoldaşlarımızdan biri oldu. Faşizmin karanlığa boğmaya çalıştığı Ortadoğu zemininde, Botan yoldaşımız şahsında halkların birliğini temsil ederek bu coğrafyanın zengin değerlerinin savunucusu olmuş ve bunu için sonuna kadar mücadele etmiştir. Katılımından şehadete ulaştığı an’a kadar bu mücadele duruşunu büyük bir kararlılıkla sürdürdü ve şahadetiyle bu zenginliğe yeni değerler ekledi. Yoldaşları olarak Botan yoldaşımızın Özgür Kurdistan ve Demokratik Ortadoğu hayalini gerçekleştirene kadar onun şahsında tüm şehitlerimize layık bir mücadeleyi yürüteceğimizin sözünü bir kez daha yineliyoruz.

 

BAWER ZAZA

Bawer yoldaşımız, Bedlîs’in Mutkî ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Cesaret, yiğitlik ve yurtseverlik değerleriyle büyümüş ve buna göre bir karakter kazanmıştır. Mayasında olan bu özellikler ve çeşitli nedenlerle gittiği metropol şehirlerinde öz kimliğini korumaya devam etmiştir. Daha genç yaşlarda sorumluluk almış, ailesini geçiminde katkı yapmıştır. Sistemin tüm çirkinliği, halkımız üzerindeki baskı ve katliamlar Bawer yoldaşımızın da dikkatini çekmiştir. Bunun için mücadele edilmesi gerektiğine inanan Bawer yoldaşımız arayışa girmiştir. Çözümsüz kalmayan, her sorun karşısında çare bulmayı başaran Bawer yoldaşımız, kendi imkanlarıyla Hareketimizle tanışmıştır. Bir genç olarak yurtseverlik bilinciyle halkına karşı olan sorumluluklarını fark etmiştir. Bawer yoldaşımız kurulu düzende özgür yaşam koşullarının ortadan kaldırılması ile bir amacı olmadan yaşamayı kendisi için kabul etmemiştir. Ezilen halkımızın dili, kültürü ve kimliğiyle yaşayamaması her Kürt gencinde derin izler bıraktığı gibi Bawer yoldaşımızda büyük etki oluşturmuştur. İşgalcilerin halkımıza karşı yürüttükleri soykırım politikaları Bawer yoldaşımızda büyük bir kine dönüşmüştür. Hareketimizi tanıması ve verilen mücadelenin büyüklüğü Bawer yoldaşımızı ikna etmiş ve yerinin PKK saflarında olması gerektiğine inanmıştır. Bu gerçekler ışığında aktif mücadele etmek, soykırım ve özel savaş politikalarını boşa çıkarmak için yönünü Kurdistan dağlarına vermiştir.

Medya Savunma Alanları’nda eğitimlerine başlayan Bawer yoldaşımız anlamlı ve özgür yaşamın tadına varmıştır. Aldığı eğitimlerle kişiliğinde sistemin ve özel savaş politikalarının etkilerini görmüştür. Önder Apo ideolojisi temelinde kendisini bilerek ancak sistemin tüm geri yanlarından kurtulacağını öğrenmiştir. Kendisiyle amansız bir şekilde mücadele ederek Önder Apo’nun fedai bir militanı olmayı hedeflemiştir. Sahip olduğu militan özellikler kısa sürede kutsal gerillayla yaşamıyla bütünleşmesini sağlamış, yaşadığı tüm zorlanmalara rağmen özgürlük düşüncesinden, bunun için mücadele etme kararlığından bir adım geri atmamış, şehitler başta olmak üzere verilen tüm bedellere ve yaratılan değerlere bağlı kalmayı bilmiştir. 2020 yılında gittiği Zagros alanında önce Zap ardından Avaşîn eyaletinde pratik yürütmüştür. Zorlu koşullarda ve sert coğrafyada pratik içeresinde kendisini geliştirerek yetkin bir gerilla olmuştur. Zagroslar’da kaldığı bu yıllar içerisinde, gelişen tüm düşman saldırıları karşısında aktif bir katılım sergilemiştir. Cesareti ve fedakarlığıyla eylemlerin ve hareketli timlerin öncü kadrolarından biri olmayı başaran Bawer yoldaşımız 2022 yılındaki amansız düşman yönelimlerine, bunun yarattığı zorlu koşul ve imkansızlıklara rağmen direnişte ısrarcı olmuş, sürekli olarak düşmana darbe vurmak istemiştir. Gelişen direnişte önemli bir emeği ve çabası olan Bawer yoldaşımız düşmanın 5 Mayıs günü Werxele eteklerinde gerçekleştirdiği saldırılarda iki yoldaşıyla birlikte şehadete ulaşmıştır.

 

CANŞÊR ADAR

Canşêr yoldaşımız direniş kenti Kobanê’de yurtsever Berazî aşiretine mensup bir ailede doğmuştur. Ailesi daha özgürlük mücadelemizin ilk yıllarında Önder Apo ve partimiz PKK’yi tanımış ve bağlı kalmışlardır. Bundan dolayı Canşêr yoldaşımız da küçük yaşlardan itibaren partimiz PKK’yi tanıma şansına sahip olmuştur. Mensubu olduğu köklü aşiret ve ailenin kadim kültürü ile partimiz PKK’nin uzun yıllara dayanan mücadelesi sonucu açığa çıkan devrimci kültür ve ahlakı kişiliğinin temeli yapmıştır. Gençlik dönemine Rojava Özgürlük Devrimi’ne tanıklık ederek aktif olarak içinde yer alan Canşêr yoldaşımız, bu süreçlerde yaşanan tüm işgal girişimlerine ve yaşanan destansı direnişlere şahitlik etmiştir. Özellikle Kobanê’ye yönelik gerçekleşen DAİŞ saldırısına şahitlik etmiş, Kurdistan ve dünyanın birçok alanından gelerek halkların direnişini geliştiren yoldaşlarımızın destansı yaşamlarını görmüştür. Fedailik çizgisinde yürütülen direnişten ve bu direniş esnasında yaşanan şehadetlerden etkilenmiştir. Bunun için daha o dönemlerden itibaren şehadete ulaşan yoldaşlarımızın intikamını almaya yemin etmiştir. Yine 2018 yılında Efrîn’e yönelik gerçekleşen işgal saldırısında halkımızın katliamlara maruz kalması ve zorla yerlerinden göç ettirilmesi karşısında düşman büyük öfke duymuştur. Bundan dolayı kendisinin de bir Kürt genci olarak halkımıza karşı sorumluluklarını yerine getirmesinin zamanının geldiğini düşünmüş ve mücadele saflarına katılmıştır. Bir süre Rojava alanında mücadele yürüttükten sonra işgalci Türk devletine karşı en etkili mücadelenin Kurdistan dağlarında verilebileceğine inanmış ve yüzünü Kurdistan dağlarına dönmüştür.

Gerilla saflarına katıldıktan sonra heyecanlı, katılımcı ve fedakar duruşuyla öne çıkmıştır. Kurdistan dağlarında aldığı eğitimlerle yeni dönem savaş taktiğini kısa sürede benimsemiş, yılların tecrübelerini edinmiştir. İşgalci Türk devletine karşı olan büyük kini ve öfkesi nedeniyle hemen savaşın en sıcak yaşandığı alanlara geçmek istemiştir. Bu isteğinde ısrar etmiş ve başarılı olmuştur. Bu temelde Avaşîn alanına geçen Canşêr yoldaşımız hemen pratik çalışmalara dahil olmuştur. Hareketli timlerin içerisinde yer alan yoldaşımız, düşmana karşı gerçekleştirilen birçok eylemde yer almış ve bu eylemlerdeki başarısı ile tüm yoldaşlarına örnek olmuştur. Her anını düşmana darbe vurmak üzerine yoğunlaşarak geçirmiş, savaş anında yaratıcı taktikler geliştirmeye çalışmıştır. Avaşîn’de üçüncü yılına giren direnişte şehadete ulaşan yoldaşlarına, Önderliğimize ve Partimize layık olmak için tüm gücüyle ve bilgisiyle mücadele etmeyi bir borç bilen Canşêr yoldaşımız, bu anlamda öncü bir Apocu militan olmayı başarmıştır. Halkımızın içinden geçtiği tarihi sürecin farkındalığıyla her zaman mücadelesini büyütmeyi hedeflemiştir. Bunun için kendisini Apocu ideolojide ve gerilla savaş sanatında daha fazla derinleştirmesi gerektiğini düşünmüştür. Bütün çabaları bu yönlü kendisini geliştirmek üzerine olmuştur. Savaştaki cesareti ve iddialı katılımı ile tüm yoldaşlarına güç kaynağı olmayı başaran Canşêr yoldaşımız, aynı zamanda dürüst ve samimi yoldaşlığı ile de gelecek vadeden bir komutan adayı olmuştur. Böylesine değerli bir militan ile aynı amaçlar için mücadele eden yoldaşları olarak Canşêr yoldaşımızın hayallerinin savaşçısı olacağımızın sözünü veriyoruz.”