Savaşlar ve iklimsel felaketler: 170 milyon kişi yardıma muhtaç

BM’ye göre, 2020’de iklimsel etkenler ve savaşlar nedeniyle dünya genelinde yarısı Afrika’da olmak üzere 170 milyona yakın kişiye insani yardım ulaştırılması gerekecek.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Bürosu (BCAH) tarafından yapılan çağrıda, dünya üzerinde insani yardımlar için önümüzdeki yıl en az 29 milyar dolara ihtiyaç var.

Büroya göre, insani yardımlar için gerekli bu miktarın dünyada halen devam eden 50 kadar çatışma ve savaş ile iklimsel felaketlerden mağdur olan bireyler için kullanılması planlanıyor. BCAH açıklamasına göre, önümüzdeki yıl en az 168 milyon kişi doğrudan BM yardımlarına muhtaç olacak. Bu kişilerin yarısı ise Afrika kıtasında yaşıyor.

29 MİLYAR DOLAR GEREKİYOR

İnsani yardımlar için gerekli 29 milyar doların bulunamaması halinde daha acil sorunları olan bölge ve ülkelere ağırlık verilmek zorunda kalınacağına dikkat çekilen açıklamada, Yemen ve Suriye’nin yanı sıra orta ve batı Afrika’daki ülkelerin durumuna işaret edildi. Yemen’de 30 milyon civarında tahmin edilen nüfusun beşte dördü; Suriye’de içerde ve dışarıda 12 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğu kaydedilen açıklamada, Sahra Çölü’nün güneyinde kalan ülkelerdeki durumun ağırlaştığı belirtildi. Bu ülkelerde insani yardıma muhtaç bireylerin sayısı geçtiğimiz yıla oranla en az 15 milyon kadar arttı.

İKLİMSEL OLAYLAR DA KRİZİ BÜYÜTÜYOR

İç savaş ve çatışmaların en fazla etkili olduğu Somali, Güney Sudan veya Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi ülkelere de değinilen açıklamada, birçok ülkede seller ya da kuraklıklar nedeniyle yaşanan dramlara da yer verildi. Açıklamada, doğal afetlerin çatışmalardan sonra insani krize yol açan ikinci önemli neden olduğu belirtildi. Örneğin bu yıl içinde kuraklıklar nedeniyle tarım hasadının kısıtlı olduğu Somali’de Ekim ayında yaşanan sellerde 200 bine yakın kişi yerlerinden olmuştu. Sadece Somali’de insani yardım ulaştırılması gerekecek kişilerin sayısının bir milyonu çocuk olmak üzere 6 milyona ulaştığı tahmin ediliyor.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ise 5 milyonu ülke içinde mülteci konumunda olmak üzere 16 milyon kişiye yardım ulaştırılması gerekiyor ve bu ülke, Afrika’daki en büyük insani krize sahne oluyor. Kongo’da ayrıca Ebola salgını da binlerce kişinin hayatına mal olmuştu.

KALKINMA STRATEJİSİ OLMAZSA YARDIMA MUHTAÇ SAYISI ARTACAK

BCAH bünyesindeki uzmanların görüşlerine de yer verilen açıklamada, insani krizlerin ancak siyasi ve ekonomik eylemler ile ‘insani krizlerin temel nedenlerini ortadan kaldıracak’ şekilde planlanmış bir kalkınma stratejisiyle çözülebileceğinin de altı çizildi. Açıklamada, aksi halde insani yardıma muhtaç olan bireylerin sayısının sürekli olarak artmaya devam edeceği uyarısı yapıldı.