İsveç, AB'den Türkiye'ye yaptırım uygulamasını talep edecek

Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Håkan Svenneling, pazartesi günü yapılacak Avrupa Birliği toplantısında İsveç'in, HDP’ye dönük politikası nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını isteyeceğini açıkladı.

AKP-MHP rejiminin HDP’ye dönük siyasi soykırım planlarına İsveç’ten de yoğun tepkiler yükseliyor. İsveç Parlamentosu’nda dün yapılan Dış İlişkiler Komisyonu toplantısında Türkiye ile ilişkiler de ele alındı. HDP hakkında açılan kapatma davası ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesini gündeme getiren Sol Parti temsilcisi Håkan Svenneling, İsveç'in Türkiye'ye yaptırım uygulaması için konuyu Avrupa Birliği gündemine getirmesini istedi.

Konu hakkındaki sorularımızı yanıtlayan Svenneling, bugün parlamentoda gerçekleşecek Avrupa Birliği Kurulu'nda da Türkiye'deki gelişmelerin değerlendirileceğini söyledi.  Svenneling, pazartesi günü yapılacak olan Avrupa Birliği dışişleri bakanları toplantısında İsveç'in Türkiye'de HDP ve muhaliflere yönelik baskı ve tutuklamaları gündeme getireceğini belirtti.

Svenneling, dün yapılan Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu toplantısında Türkiye'nin gerçekleştirdiği hak ihlalleri, HDP'yi kapatma girişimi ve Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin gasp edilmesini İsveç'in AB'nin  gündemine getireceğini ve Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını talep edeceğini söyledi. 

Erdoğan'ın HDP başta olmak üzere muhalefet partileri üzerindeki baskıları artırdığına dikkat çeken Svenneling, “Erdoğan çok açık olarak muhalefetten kurtulmak ve tüm muhalifleri susturmak istiyor.  Şimdi gerçekten İsveç ve Avrupa Birliği'nin seslerini yükseltmelerinin ve dış dünyadan yapılan haksızlıklara karşı çıkmalarını talep etmelerinin zamanı” şeklinde konuştu.

HDP'NİN KAPATILMA GİRİŞİMİNE TEPKİLER SÜRÜYOR

Öte yandan AKP-MHP faşist ittifakının HDP'yi kapatma girişimine ve Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesine yönelik tepkiler artarak sürüyor. Dışişleri Bakanı Ann Linde, muhalefet ve temsilcilerine yönelik alınan kararlardan kaygı duyduğunu açıkladı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Linde, “HDP'nin kapatılma girişimi ve Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesi de dahil olmak üzere Türkiye'deki siyasi muhalefete ve temsilcilerine karşı alınan kararlardan derin endişe duyuyoruz” dedi.

Sol Parti Milletvekili Ilona Szatmari Waldau ise Twitter hesabından HDP milletvekilleriyle dayanışma içinde olduğunu açıkladı.

RİSMAN: APARTHEİD REJİMİYLE İLİŞKİLER KESİLMELİ

Sol Parti Uppsala İl Başkanı Per Markus Risman, Türkiye'nin 2000'li yılların Güney Afrika’sı olduğunu belirterek “Bu Apartheid rejimiyle İsveç ilişkilerini kesmeli. Büyükelçiyi geri çağırmasının ve ülkeye ekonomik yaptırımlar uygulanmasının zamanı” dedi. 

BAKSİ: ERDOĞAN, KİRLİ VE YASADIŞI YÖNTEMLERLE GERGERLİOĞLU'NU TUTUKLATTI

Gazeteci-Yazar Kurdo Baksi, sanal medya hesabından yayımladığı birden fazla paylaşımıyla HDP'nin kapatılma girişimini ve Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesini kınadı. İsveç'te 2018 yılında yapılan son seçimlerde toplam 6,5 milyon oy kullanıldığını hatırlatan Baksi, “Şimdi Erdoğan aynı miktarda oy alan Kürt yanlısı HDP'yi kapatmak istiyor” diyerek HDP'nin kapatılma girişimini protesto etti. 

Diğer bir tweetinde de Türkiye'nin dibe vurduğu değerlendirmesini yapan Baksi, Erdoğan'ın kirli ve yasa dışı yöntemlerle Türkiye'nin önde gelen insan hakları savunucusu Gergerlioğlu'nu tutuklattığını belirtti. “Ömer Faruk dünyadaki en iyi insanlardan biri ama despotlar bunlardan korkuya kapılıyor” diyen Baksi, dış dünyayı HDP'nin kapatılma girişimine yeterli tepkiyi göstermemekle ve Gergerlioğlu'na yeterli desteği vermemekle eleştirdi.

GÜZEL: DÜNYANIN EN YÜKSEK SEÇİM BARAJINI AŞAN HDP KAPATILMAK İSTENİYOR

Vision adlı sendikanın basın şefi görevini yürüten Hediye Güzel ise sanal medya hesabından yaptığı açıklamada Türkiye'nin halkın seçtiği temsilcileri sürekli olarak tutuklamasının utanç verici olduğunu söyledi. Güzel, dünyanın en büyük seçim barajını aşan ve yüzde 11’in üzerinde oy alan HDP'nin kapatılmak istendiğine dikkat çekti. 

Uluslararası Sol Forum Yönetim Kurulu Üyesi Yekbun Alp de Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun dokunulmazlığının kaldırılmasının halkın taleplerine yönelik bir darbe ve tarihe Türk devletinin utancı olarak geçeceğini söyledi. 

KAKABAVEH: AB VE İSVEÇ, ERDOĞAN'A YAPTIRIM UYGULAMALI

Bağımsız Milletvekili Amineh Kakabaveh, HDP Milletvekili Gergerlioğlu'na 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmesine rağmen Avrupa Birliği ve İsveç'in diktatör olarak nitelediği Erdoğan'a yaptırım uygulamamasını eleştirdi.

“Victor Urban, Putin ve Erdoğan gibi diktatörler arasında ne fark var” sorusunu soran Kakabaveh, tek farkın Erdoğan'ın Ortadoğu'nun İslami diktatörü olduğuna dikkat çekti. HDP ve tutuklu HDP'lilerle dayanışmanın güçlendirilmesi çağrısını yaptı. 

ANF'ye açıklamalarda bulunan Kakabaveh, İsveç'i Türkiye'nin HDP'yi kapatma girişimine yönelik güçlü bir tepki göstermemekle eleştirdi. AB ile Türkiye arasında imzalanan mültecilerin durdurulması anlaşmasının 5 yılı doldurduğuna dikkat çeken Kakabeveh, “İsveç, Türkiye ağır insan hakları ihlalleri gerçekleştirirken Erdoğan'ın mültecileri Avrupa'ya göndermesinden korktuğu için yeterli tepkiyi göstermiyor” dedi.

Partileri kapatmanın ve halkın seçtiği temsilcileri hapsetmenin ciddi insan hakları suçu olduğuna dikkat çeken Kakabaveh, “İsveç ve diğer Avrupa Birliği ülkeleri istediğini yapan bir tirana doğru dürüst tavır alamıyor” eleştirisinde bulundu.

Son 20 yıl içinde Kürt yanlısı 7 ila 8 civarında partinin kapatıldığını hatırlatan Kakabaveh, “Uluslararası toplum ve Avrupa Birliği olanlara göz yumamaz. Kürtler ve diğer azınlık halkların haklarının güvence altına alınması için girişimde bulunmalı” şeklinde konuştu. 

Kakabeveh, bundan bir ay önce parlamentoya verdiği önerge ve yaptığı konuşmada Türk devletinin HDP'yi kapatma girişiminde bulunacağı uyarısında bulunmuştu. 

HDP'YE SALDIRILAR İSVEÇ MEDYASININ GÜNDEMİNDE

İsveç'in en büyük haber ajansı TT, HDP'nin kapatılma girişimini “Partilerin yasaklanma tehdidine karşı güçlü eleştiriler” başlığıyla abonelerine geçti.

Türkiye'nin ülkenin Kürt yanlısı 3. büyük partisini kapatma girişiminin ABD, Almanya ve Avrupa Parlamentosu'nda güçlü tepkilere neden olduğunu belirtti.