İsveçli vekilden tutsak HDP'lilerle dayanışma mesajı

Doğu Kürdistan doğumlu İsveçli Milletvekili Amineh Kakabaveh, Türk devleti tarafından rehin alınan HDP'li seçilmişlere yılbaşı dolayısıyla dayanışma mesajları yolladı.

Bağımsız Sosyalist Milletvekili Amineh Kakabaveh, yeni yıl dolayısıyla tutsak HDP'lileri temsilen eski Eşbaşkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, tutsak yerel seçilmişleri temsilen Amed eski Belediye Eşbaşkanı Gülten Kışanak'a dayanışma mektupları yolladı.

Demokratik bir sistemde insan hakları savunucularının cezaevlerinde tutulamayacağını belirten Kakabaveh, AKP rejiminin Kürt halkının uzun yıllar mücadele ederek elde ettiği kazanımları yok etmeye çalıştığını söyledi.

Kakabaveh, mektubunun devamında “Ben, senin ve diğer yoldaşların her şeye rağmen demokrasi, düşünce özgürlüğü, Kürt halkının ve kadınların en temel haklarının kazanım mücadelesinde başladığınız günkü kadar kararlı olduğunuza inanıyorum” dedi.

ANF'ye de konuşan Kakabaveh, HDP'li politikacılar ve belediyecilerin cezaevlerinde değil parlamento ve belediyelerde görevleri başında olmaları gerektiğini söyledi.

HDP'lilerin Kürt Halkının çıkarları ve insan haklarını savundukları için zindanlarda tutulduklarını hatırlatan Kakabaveh, “Fransız devriminden 300 yıl sonra günümüzde insan hakları savunucuların cezaevlerinde tutulmaları kabul edilemez. Türkiye giderek daha fazla İran'daki rejime benziyor. İnsanlar düşüncelerini açıklamaya cesaret edemiyor” şeklinde konuştu.

Kakabaveh, tutuklu HDP'lilerin durumlarını bundan bir kaç ay önce parlamentonun gündemine getirmiş ve HDP'lilerin serbest bırakılmaları için İsveç'in girişimde bulunmasını talep etmişti.