Abdullah Öcalan için AB kurumlarına uluslararası çağrı

Abdulah Öcalan için Özgürlük Sendikal Kampanyası, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecride ilişkin AP önünde acil bir basın toplantısı yaptı. Açıklamada, tecride son verilmesi için acil harekete geçilmesi çağrısı yapıldı.

İngiltere merkezli “Abdulah Öcalan için Özgürlük Sendikal Kampanyası”, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ilişkin Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu önünde acil bir basın toplantısı gerçekleştirdi. 

Milyonlarca üyesi olan sendikaların yer aldığı kampanyanın yürütücüleri,  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 25 yıldır hücre hapsinde tutulduğuna dikkat çekerken, son iki yılı aşkın bir süredir kendisinden hiçbir haber alınamadığını hatırlattılar. Uluslararası alanda yürütülen kampanyanın organizatörleri, Kürt Halk Önderi’nin sağlığı ve güvenliği konusunda ciddi endişelerin olduğunu belirtti. Avrupa Konseyi’ne bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) de herhangi bir bilgi vermemesi nedeniyle ve bu korkunç durumun son bulması için acil bir basın toplantısı organize edildi. 

Basın  açıklamasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve uluslararası hukuka ilişkin bilgilere yer verildi. 

Parlamento karşısındaki Luxembourg meydanında, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talep eden dev bir pankart açılırken, onlarca kişi basın açıklamasına ellerindeki Abdullah Öcalan posterleri ile katıldı. Toplantıya Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Kuzey ve Doğu Suriye ile Güney Kurdistan’da yürütülen kampanyaların temsilcileri de katılarak, Avrupa Birliği’ni ve İşkenceyi Önleme Komitesi CPT’yi harekete geçmeye çağırdı. Toplantıya ayrıca Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) ve KONGRA-GEL temsilcileri başta olmak üzere Avrupa'nın bir çok ülkesinden Kürt derneklerinin temsilci ve üyeleri  katıldı. 

GLYYN: TECRİT İNSAN HAKLARINA AYKIRI

Moderatörlüğünü yazar ve  Abdullah Öcalan için Daimi Nöbet Temsilcisi Sarah Glyyn yaptı. Glyyn, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın esir alındığı 1999’dan bu yana tutsaklığının büyük bölümün fiilen mutlak tecrit altında geçirdiğini kaydederek, tecrit koşullarına dikkat çekti. İki yılı aşkın bir süredir İmralı’daki tutsaklarla hiçbir temas kurulamadığını belirten Glyyn, “İzolasyon uluslararası insan hakları ilkelerine aykırıdır” dedi. 100 yıl önceki Lozan Antlaşması’nı da hatırlatan ve yol açtığı sorunlara dikkat çeken Glyyn, Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kalkmadan Kürt meselesine demokratik ve barışçıl bir çözümün mümkün olmadığının altını çizdi. 

DUBINS: TECRİT KABUL EDİLEMEZ

İngiltere’de Unite the Union (UNITE) sendikası Uluslararası Direktörü Simon Dubins, “Sayın Abdullah Öcalan’a ne olduğunu soruyoruz” diyerek özellikle CTP’nin son ziyaretini hatırlattı ve bilgi vermesini istedi. 

Tecridin hiçbir yasal dayanağının olmadığını kaydeden Dubins, AB ve CPT’yi eyleme geçmeye ve bilgi alınmasını sağlamaya çağırdı. İmralı’daki tutsakların bu koşullarda tutulmasının kabul edilemez olduğunun altını çizen Dubins, Kürt meselesinin çözümünde  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “kilit önemde” olduğunu kaydetti. 

İtalya CUP People’s Union’dan Antonio Amoroso, bu konferansın önemine vurgu yaparak, çatışmanın barışçıl çözümü için Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün öneminden bahsetti.

ARRICALE’DEN CPT’YE SERT ELEŞTİRİ

Demokrasi için Araştırma ve İnceleme Merkezi CRED’den avukat Michaela Arricale, CPT’nin sessizliğini sert sözlerle eleştirerek, CPT’nin sorumluluğunu yerine getirmediğini söyledi. CPT’nin ne yaptığını sorarak, işlevini sorgulayan Arricale, şu soruyu yöneltti: “Abdullah Öcalan’a ne oldu?”

Bir sonraki konuşmacı da İtalya’dan Roma VIII. Belediye Başkanı Amadeo Ciaccheri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik konfederalizm projesine dikkat çekerken, İtalya’yı ve Avrupa Birliği’ni Abdullah Öcalan’ın koşullarının düzeltilmesi için baskı yapmaya çağırdı. 

İtalyan kurum ARCI’nin Brüksel temsilcisi Laura de Bonfils, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu koşulları sorduklarını ifade ederek, insan hakları ihlallerine son verilmesini istedi. 

Bask’tan LAB Temsilcisi Vicente Jose Rekondo, Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl çözümünün garantörünün Abdullah Öcalan olduğunu vurguladı. 

CPT BİLGİ VERMELİ

Trade Union Congress (STUK) sendikasının İskoçya Başkanı Mike Arnott, sendikasının Abdullah Öcalan ve Kürt halkı ile dayanışmasını ifade ederek, “Nelson Mandela da ailesi ile görüşebiliyordu, Abdullah Öcalan için de aynısını istiyoruz” dedi.  Arnott, CPT’nin son ziyaretini hatırlatarak, “Bize, ailesine, Kürt halkına bilgi verilmesini istiyoruz. Abdullah Öcalan’a ne oldu?” şeklinde konuştu. 

AP BASKI YAPMALI

İskoçya’dan Glasgow Meclis Üyesi Rosa Salih, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 24 yıldır uluslararası insan haklarına aykırı olarak tecritte olduğunu kaydederek, “Bu bir insan hakları meselesidir” dedi. Salih, “Avrupa Parlamentosu’nu Türk hükümetine baskı yapmaya çağırıyoruz” diye ekledi. 

KLUTTE’DEN ÜÇ TALEP

Son olarak, Avrupa Birleşik Sol/Kuzey Yeşiller Grubu'ndan  Jürgen Klute, Avrupa kurumlarının sessizliği nedeniyle toplandıklarını belirterek, taleplerini şöyle sıraladı: “Tecride son verilmeli, Abdullah Öcalan özgür olmalı, Suriye/Rojava’ya yönelik savaş durdurulmalı.”

GÜVENLİK VE SAĞLIĞI İÇİN ENDİŞELİYİZ

Organizatörler ayrıca toplantıya ilişkin bir basın metni de hazırladılar. En son temastan bu yana 29 ay geçtiğini hatırlatan Abdullah Öcalan’a Özgürlük Sendikal Kampanya bileşenleri, “İmralı'daki diğer üç mahkumdan biriyle son yüz yüze görüşmesi Mart 2020'de gerçekleşti. Sayın Abdullah Öcalan'ın İmralı cezaevi yönetimi aracılığıyla kimliği belirsiz tehdit mektupları aldığı bildirildi. Bu mektupların ölüm tehditleri içerdiği iddia ediliyor. Bu son derece ciddi iddiaların ardından güvenliği ve sağlığı için daha da endişeliyiz” dedi.

DİSİPLİN CEZALARININ YASAL ÇERÇEVESİ YOK

18 Temmuz 2023’te Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklara yeni bir “disiplin yaptırımının” uygulandığını belirten organizatörler, “Sözde ‘disiplin yaptırımları’, geçerli herhangi bir Türk veya Avrupa yasal çerçevesine dayanmamaktadır. Bunlar, tecrit politikasını uzatmaya yönelik siyasallaştırılmış önlemlerdir. Örneğin, böyle bir disiplin cezasının, Sayın Abdullah Öcalan'ın diğer mahkûmlarla çok yüksek sesle konuşması nedeniyle verildiği bildirildi.” 

MANDELA KURALLARI İHLAL EDİLİYOR

Açıklamada “Bu gerçekler, Türkiye hükümetinin çok sayıda kilit uluslararası yasal çerçeveyi ihlal ediyor olabileceğini düşündürmektedir” denildi. 

Birleşmiş Milletler ‘Mandela Kuralları’nın işkence ve diğer zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezaların tanımına ilişkin kriterlerinin de hatırlatıldığı açıklamada, “Bu kuralların ihlal edilmesinden son derece endişeliyiz” vurgusu yapıldı.

CPT’NİN SON RAPORU ŞÜPHELİ

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı:

“Ayrıca Avrupa Konseyi'nin ve özellikle onun İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT) konumundan da endişe duyuyoruz. CPT, İmralı'daki cezaevi koşullarına ilişkin 30'dan fazla rapor yayınladı. Bu raporlar sürekli olarak Türkiye'nin bağlayıcı iç uluslararası yasal standartları karşılamadaki başarısızlığını eleştiriyor ve Türk makamlarını hapishane koşullarını iyileştirmeye davet ediyor. Bu tavsiyeleri destekliyoruz ve derhal uygulanmaları çağrısını yineliyoruz.

Ancak CPT bu bağlamda misyonunu yerine getirmek için daha fazlasını yapabilir ve yapmalıdır. En son CPT heyeti, Eylül 2022'de İmralı cezaevini ziyaret etti. CPT, ziyarete ilişkin Genel Raporu'nu Mart 2023'te yayınladı.

Bu raporda yer alan bilgilerin güvenilirliğinden endişe duyuyoruz. CPT, Sayın Abdullah Öcalan ile görüştüğünü iddia etti. Ancak Türk Adalet Bakanı, Sayın Abdullah Öcalan'ın ziyareti reddettiğini iddia etti. Bu nedenle CPT'den ziyaretin mahiyeti ve detayları hakkında somut bilgi talep ediyoruz.

Bahsi geçen yasal ve kurumsal aksaklıklar sadece bir kişinin haklarını ilgilendirmiyor. Sayın Abdullah Öcalan'ın tecrit edilmesi, modern Ortadoğu'daki en uzun soluklu ve en ölümcül çatışmalardan biri olan Türkiye'deki Kürt ihtilafını barışçıl yollarla çözme çabalarını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle bölgesel ölçekte istikrarı, güvenliği ve insan haklarını etkiler. Bu bağlamda, aşağıdaki politika önerilerinin derhal benimsenmesini talep ediyoruz.”

ÖNERİLER VE ÇAĞRILAR

Açıklamada çok sayıda öneri de sıralandı. 

Türkiye Hükümetine:

İmralı'daki cezaevi koşullarına ilişkin İşkenceyi Önleme Komitesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (Öcalan No 2) önceki tavsiyelerini gecikmeden uygulayın; ilgili olan şu maddeler buna dahil:
- Mahkumların örgütlenme hakkı;
- Mahkumların avukatları ve ailesiyle görüşme hakkı;
- Cezaevi koşullarına itiraz etmek için etkili yasal yollar; vs
-AİHS'nin 3. maddesine aykırı olan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının kaldırılması.

Avrupa Konseyi Bakanlar Konseyi'ne:

Türkiye Hükümeti'nin CPT'nin tavsiyelerine uymayı ısrarla reddetmesini tartışın; 

Türkiye Hükümeti'ni sorumlu tutmak için ileriye dönük sonraki adımları ana hatlarıyla belirtin. 

İşkenceyi Önleme Komitesi'ne (CPT):  

Komitenin İmralı'ya yaptığı son ziyaret hakkında 

a) Abdullah Öcalan'la bildirilen görüşmesinin yapılıp yapılmadığına ilişkin özel açıklama yapın.
b) Bu görüşmenin ayrıntıları dahil olmak üzere somut bilgiler verin. 

İlgili tüm yerel ve uluslararası siyasi aktörlere:

Abdullah Öcalan'ın Türkiye'deki Kürt sorununa kalıcı, adil ve demokratik bir siyasi çözüm bulunması için müzakerelerde rol oynamasına izin verecek koşullar altında serbest bırakılması için çalışın.

İMZACILAR

Basın toplantısı çağrısında şu isimlerin imzası yer aldı: 

Destekleyen organizasyonlar: Central Unitaria de Trabajadores (CUT), Cosatu, Cenfederacion Intersindical Galega (CIG), LAB, Steilas, Confederazione Unitaria di Base, CGT, Cobas, Confederacion Intersendical, Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), General Federation of Trade Unions (GFTU), Intersindical Valenciana, STUC, Euskal Sindikatua (ELA), CRED, CSI, SAT, Arci, Pour une Ecologie Populaire et Sociale (PEPS), TUC, France-Kurdistan, OSTA, 25deMarzo, Cobas Sardegna.