AK: Parti kapatma girişimi ‘oldukça sorunlu’

Avrupa Konseyi (AK), HDP’nin kapatılmasına yönelik girişimin ‘oldukça sorunlu’ olduğu uyarısında bulundu.

AK açıklamasında, Alman die Welt gazetesine konuşan AK Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric’in HDP’ye yönelik kapatma davası açılmasına sert tepki gösterdiğinin altı çizildi.

“HDP’nin yasaklanması ihtimali oldukça sorunludur” diyen Buric, siyasi partilerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) koruması altında olduğuna dikkat çekti. Buric, AİHM’in dernekleşme hakkını koruduğuna vurgu yaptı.

AK açıklamasında, HDP’nin ülkenin üçüncü büyük siyasi partisi olduğu dile getirilirken, 2016 yılından bu yana yoğun bir baskı altında olduğu hatırlatıldı. Açıklamada, HDP’nin kapatılma davasına dair ‘siyasi darbe’ tanımı yaptığı ve bunun gelecek seçimler öncesinde kendilerini susturmaya yönelik olduğuna yönelik açıklamasına da yer verildi.

AİHM Genel Sekreteri Buric’in AİHM’in siyasi partilerin demokrasilerdeki rolüne dair duruşunu hatırlattığına dikkat çekilen AK açıklamasında, parti kapatmaların sadece doğrudan terörist eylemlerle bağın ‘sağlam delillerle kanıtlanması halinde’ istisnai olarak mümkün olabileceğine vurgu yapıldı. Açıklamada Buric’in “AİHM içtihadına göre bir devletin halkının bir kısmının durumuna dair açıkça tartışma yürütülmesi bir partinin kapatılmasına gerekçe gösterilemez” sözleri paylaşıldı.

Açıklamada, parti kapatmanın Avrupa Konseyi’nin kabul ettiği insan hakları standartlarının ihlali anlamına geldiği de ifade edildi.