Almanya’daki ehliyet sınavı Kürtçe de olmalı
Almanya’da muhalefet partilerinden FDP Kürtçe, Darice ve Farsça dillerinde de ehliyet sınavının yapılmasını talep etti.
Almanya’da muhalefet partilerinden FDP Kürtçe, Darice ve Farsça dillerinde de ehliyet sınavının yapılmasını talep etti.
Değişik ülkelerden göçmenlerin yaşadığı Almanya’da hali hazırda ehliyet sahibi olmak için Almancanın yanında sadece 12 dilde teori sınavları yapılıyor. Nüfusları 1,5 milyonu geçmesine rağmen anadilleriyle ehliyet sınavına giremeyen göçmenlerin başında Kürtler geliyor.
Federal Meclis’teki muhalefet partilerinden Hür Demokratlar Partisi (FDP) aralarında Kürtçe’nin de bulunduğu çok sayıda dilde söz konusu sınavların yapılmasını talep etti.
Almanya’ya son yıllarda mültecilerin uyum ve çalışma hayatları ehliyetin önemli bir faktör olduğuna dikkat çeken FDP, bu konuda Federal Meclis’e de geçtiğimiz günlerde bir sonu önerisi vermişti.
Mültecilerin geldikleri ülkelerde sahip oldukları ehliyetlerin tanınmadığı, bu yüzden de ancak teori ve direksiyon sınavlarının Almanca olmasından dolayı ancak Almanca öğrendikten sonra ehliyet sahibi olduklarını hatırlatan FDP, özellikle Kürtçe, Darice ve Farsça dillerinde teori sınavlarının yapılmasını istedi.
4 YILDA 102 BİN KURMANCİ KONUŞAN GELDİ
Angela Merkel’in başbakanlığındaki Federal Hükümet ise soru önerisine verdiği yanıtta ana dili Kürtçe, Darice ve Farsça olup Almanya’ya sığınan mültecilere ilişkin rakamlar verdi.
Buna göre 2016 yılından bu yana Kürtçenin Kurmanci lehçesini konuşan 102.040 kişi Almanya’ya gelip iltica başvurusunda bulundu. Farsça konuşanların sayısı 139.386, Dari konuşanların sayısı ise 64.557 olarak açıklandı.
Aynı zaman diliminde 542 bin sayısıyla en fazla Arapça konuşanlar Almanya’ya gelirken, bu dil grubundaki mülteci sayısının aniden artması üzerine Federal Hükümet, ehliyet sınavlarının Arapça da yapılmasına onay vermişti.
Almanya Yazı İşleri Ağı'na (RND)’ye konuşan FDP’li Pascal Kober, benzer bir uygulamanın Arapçanın ardından en fazla gelen Kürt, Afgan ve İranlı mülteciler için de hayata geçirilmesinin önemli olduğunu söyledi.