Dağ ve Er'in idam kararı geri çekilmeli!

Kürdistan Bölgesel yönetiminin Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er hakkında verdiği idam kararının geri çekilmesi ve idam hükmünün tamamen ortadan kaldırılması için İsviçre'nin Cenevre ve Bern kentlerinde eylemler yapıldı.

Başkent Bern'de Helvetiaplatz meydanında düzenlenen eyleme Dağ ve Er ile Dayanışma İnisiyatifi, aile üyeleriyle demokrasi çevreleri katılım gösterdi.

Eylemciler tarafından üzerinde "İdam insanlığa karşı suçtur" yazılı pankart ile Dağ ve Er'in fotoğraflarını taşıdı.

Almanca bildirilerin okunduğu eylemde aile adına Mesut Alagaş bir konuşma yaptı.

Alagaş, "Bizler aile olarak Kürt ve Kürdistan davasında geçmişimiz ve bugünümüzle emeği geçen bir aile geleneğinden gelmekteyiz. Gerek Başur mücadelesinde gerekse dört parçada yürütülen Kürt mücadelesinde de üzerlerinde idam kararı alınan her iki insanın ailelerinin de emeği, teri ve kanı vardır" dedi.

Alagaş şunları ekledi: "Dolayısıyla Başur hükümeti bunu dikkate almalı ve alınan idam kararını bir an önce durdurmalıdır. Bir diğer önemli neden ise bu insanlar halkına karşı ihanet etmemiş, hırsızlık yada kötülük yapmamış haklı bir mücadelenin içerisinde bulunan insanlardır. Ayrıca idam insanlığa karşı suçtur. Bu nedenle alınan infaz kararı durdurulmalı ve idam kararı geri çekilmelidir."

Dağ ve Er ile Dayanışma İnisiyatifi adına Fırat Anlı ise, "Kürt özgürlüğünün sağlanması mücadelesi bugün dört parça Kürdistan dahil çok önemli bir noktaya ulaşmıştır. Bu dönemde Kürtlerin Ulusal birliklerini sağlaması gerekirken kendi aralarında çatışmaya yönelmesi bütün kazanımları kaybettirme riskini arttırmaktadır. Bu nedenle çatışma politikasından uzak durulması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Anlı, "Gerek Kürt Ulusal Birliği'nin sağlanması gerekse sorunların diyalog ve müzakere yoluyla çözülmesi temelinde alınan idam kararının geri çekilmesi yoluyla Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bu noktada bir adım atabilir" vurgusunda bulundu.

Yapılan konuşmaların ardından eylem sonlandırıldı.

CENEVRE

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Cenevre Ofisi önünde de Er ve Dağ'ın aile bireylerinin aralarında olduğu çok sayıda kişi bir eylem gerçekleştirdi.

Aile üyesi Necmettin Er ve Kürt Toplum Merkezi eşbaşkanı Salih Sağlam burada birer konuşma yaptı.

Yapılan konuşmalarda idamın insanlığa karşı suç teşkil ettiği vurgulanarak Hewlêr yönetiminden idam kararını geri çekmesi istendi.

Fransızca bildirilerin okunmasının ardından eylem sonlandırıldı.