Avrupa’da soykırıma karşı eşzamanlı protestolar

Rojava'ya yönelik TC işgal saldırıları Avrupa'nın birçok merkezinde düzenlenen eşzamanlı eylemlerle protesto edilerek, saldırılara karşı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Rojava ve gerilla direnişi etrafında kenetlenme çağrısı yapıldı.

İşgalci Türk ordusu, Kürt halkına karşı soykırım saldırıları kapsamında Kuzey ve Doğu Suriye'ye gün boyu sürdürdüğü saldırılarla sivil altyapıyı hedef alarak sivil ve askeri güçlerden çok sayıda kişiyi katletti. Topyekun saldırılar Fransa ve İsviçre’nin birçok merkezinde saat 19.00’da düzenlenen eşzamanlı eylemlerle protesto edildi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde Türk işgal saldırıları Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Arin Mirkan Kadın Meclisi ve Devrimci Gençlik Hareketi TCŞ’nin çağrısı ile saat 19.00’da Canabierre meydanında bir araya gelerek miting düzenledi.

Miting, Kurdistan devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Tev-Çand Üyesi Dilber Rojava ve Eşbaşkan Aysel Malazgirt birer konuşma yaptı. Aysel Malazgirt, “Bu saldırılar bizleri yıldırmaz. Bizler her zamankinden daha dinç ve büyük bir direnişle alanlarda olup Önder Apo’yu ve Kurdistan’ı özgürleştireceğiz.

Siyasetçi Fethi Karayazı ise, “Onların kalbinde patlayan ve en güvendikleri yerde gerçekleştirilen eylemin üstünü kapatmak için bugün Rojava’ya saldırıyorlar. “Bizler ayakkabı numarasına kadar biliyoruz” ve “bitti, bitiyor” diyen zihniyet şunu bilmeli ki bizler Önder Apo’nun fedaileriyiz. Bu barbar saldırılar bizi daha güçlendirir, yıldırmaz” vurgusunu yaptı. Karayazı, herkesi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Rojava ve gerilla direnişi etrafında kenetlenmeye, eylemlere güçlü katılım çağrısı yaptı.
TCŞ adına yapılan konuşmada da Avrupa ve Kurdistan’ın her yanındaki Kürt gençlerine direniş alanlarında yerlerini alma çağrısında bulunuldu.

Mitingde 9 Ekim Uluslararası Komplosunu kınamak ve Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü sağlamak amacıyla Cumartesi günü saat 13.00’da Canabierre meydanında gerçekleştirilecek merkezi yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı.

PARİS/GRIGNY

Tevgera Ciwanên Şoreşger üyesi gençler öncülüğünde bir araya gelen Kurdistanlılar, faşist Türk devletinin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yaptığı açıklamadan sonra Rojava Kurdistan’ına yönelik  hava saldırılarını ve Avrupa medyasında bu saldırıların meşruymuş gibi gösterilmesini protesto etti. Şehit Rojhat ve Şehit Erdal şahsında bütün şehitler için bir dakika saygı duruşundan sonra TCŞ üyesi tarafından bir konuşma yapıldı. Bu haksız uygulamaları ve Kürt halkına yapılan zulmü hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini belirten TCŞ üyesi, “TC devletine cevap olarak biz halkımızı topraklarımızı korumak için her zaman hazırız” dedi.

Eylemde sık sık ‘’Gençlik Apo’nun fedaisidir”, “Bijî berxwedana Rojava” sloganı atan gençler ve Kürt halkı, 7 Ekim Cumartesi günü Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki 25 yıllık İmralı işkence sistemini yıkmak için bütün Kürt halkı ve dostlarını düzenlenecek eylemlere çağırdı.

FRANSA’NIN BİRÇOK KENTİNDE

Kurdistanlılar, Fransa Demokratik Kürt Konseyi-CDK-F’nin çağrısıyla Creil, Reims’de Paris merkezi ve Drancy, Villeneuve Saint Georges ile Villiers le Bel banliyölerinde eşzamanlı alanlara çıkarak “Rojava yanlız değil, bizler her yerde her alanda direnmeye devam edeceğiz, mücadelemiz devam edecek” mesajı verdi.

BORDEAUX

Bordeaux’da yaşayan bir grup genç de Port de Pier köprüsü üzerinde Türk devletinin işgal saldırılarına dikkat çekti.

Gençler, dünyanın her yerinde faşist saldırılar karşısında duracaklarını ve sonuna kadar direneceklerini vurguladı.

İSVİÇRE

İsviçre’nin Zürih, Luzern ve Bellinzona kentlerinde de Kurdistanlılar, işgalci devletin soykırım saldırılarına karşı alanlara çıktı.

ZÜRİH

Beritan Kadın Meclisi öncülüğünde merkez tren istasyonu içerisinde bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Kürt halkını hedef alan imha saldırını protesto etti.

Bu saldırıların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik 9 Ekim Uluslararası Komplo'nun yıl dönümüne yakın başlatıldığını dile getiren İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı Selma Sürer, "Sivil halkımızı ve Kürt gerillalarını hedef alan bu saldırılar tesadüf değildir. Kürt halkı yalnız ve çaresiz değildir. Kürt halkının özgürlüğü için mücadele veren gerillalarımızın direnişini ve Önder Apo'nun paradigmasıyla yaratılan Rojava Devrimi'ni her ne koşulda olursak olalım savunmayı sürdüreceğiz" dedi.

PYD (Demokratik Birlik Partisi) adına eylemde konuşan Sekvan Niso ise, işgale ve katliamlara rağmen bugün Rojava Devrimi’ni yaratan YPG ve YPJ savaşçılarını hedef alan bu saldırılara karşı alanlarda olmayı sürdüreceklerini dile getirdi.

Rojava Komitesi ve Defend Kurdistan'ın bu imha saldırılarına karşı enternasyolist mücadelenin yükseltilmesi çağrılarının yapıldığı konuşmalarla devam eden eylemde bir de Almanca basın metni okundu.

Eylem, Türk devletinin saldırılarına karşı Rojava Devrimi'ni savunma çağrılarının yer aldığı sloganlar eşliğinde düzenlenen oturma eylemi sonrası sonlandırıldı.

LUZERN

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılarına tepki gösteren Kurdistanlılar, Luzern kentinde de alanlara çıktı.

Eylem tüm Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı. Ardından söz alan Luzern Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Mulla Şahin, 

1 Ekim günü Ankara’da fedai eylem yapan Rojhat Zîlan ve Erdal Şahin'i andı ve şunları söyledi: "Bu  eylemle Türk devletini uyardılar; biz daha çok şey yapabilirdik ama bu sadece size uyarı olsun, dediler. Bizleri de burada uyarıp Önderliğimiz üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit için daha çok alanlarda olmamızı ve Önderliğimizin özgürlüğünü istediler. Biz de bu yolda bize düşen görevi sonuna kadar yapacağımıza ve yolumuzdan vazgeçmeyeceğimizi bildiriyoruz. Herkes bunu çok iyi bilsin ki 21. yüzyıl Kürt halkının özgürlüğü ve Rêber Apo'nun özgürlük yılı olacaktır. 21. yüzyılda kimse Kürt halkının varlığını inkar edemez. Bizim bir damla kanımız kalana kadar her daim alanlarda olup faşist Türk devletine karşı sesimizi duyuracağız. Faşist Türk devleti o kadar aciz ki, masum ve sivil insanları katletmekten geri kalmıyor."

PYD adına Ahmet Sabri de, Türk devlet faşizminin yaşamış olduğu krizi aşamayacağını bildiğinden dolayı bu krizin üzerini tüm Kurdistan'a ve Kürt halkına saldırılarla örtmek istediğini söyledi. Devamla ise, “Herkes şunu çok iyi bilsin ki Kürtlerin statüsü tanınmadığı sürece tek bir Kürt kalsak dahi faşist Türk devleti bu saldırılara devam edecektir ama asla bizi yenemeyecektir. Bu yüzden biz her daim varız ve her zaman var olacağız. Bizi sadece direniş ve birlik kurtarır. Bizlere karşı açılan savaşla bizi yıldıramazlar. Biz kendimize, partimize ve Önderimize inanıyoruz ve güveniyoruz, asla mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" 

Yapılan konuşmaların ardından eylem sloganlarla sonlandırıldı.

BELLINZONA

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'yi hedef alan saldırına tepki gösteren Ticino kantonuna bağlı Bellinzona kentindeki Kurdistanlılar da acil eylem çağrısıyla alanlara çıktı.

CDK-Bellinzona Eşbaşkanı Recep Akkamış tarafından yapılan konuşma sonrası İtalyanca basın metni okundu.

9 Ekim Uluslararası komplonun yıl dönümü vesilesiyle 7 Ekim Cumartesi günü İsviçre'nin Zürih kentinde yapılacak olan merkezi yürüyüşe katılım çağrısı sonrası eylem sloganlarla sonlandırıldı.

İSVİÇRE’DE YARINKİ EYLEMLER

İsviçre'de yaşayan Kurdistanlılar, Türk devletinin imha saldırılarına karşı yarın da birçok merkezde alanlara çıkarak bu saldırıları protesto edecek.

6 Ekim Cuma günü İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) öncülüğünde düzenlenecek olan eylemler şu şekilde;

Bern 

Saat 16.00-Bahnhofplatz

Lozan 

Saat 17.00-Saint Lourent kilisesi ön

Wintherthur

Saat 19.00-Bahnhofplatz

Cenevre 

Saat 18.00-Rue Pécolat

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik topyekun imha saldırısı protesto edildi.
Saat 18.00’da Kurdistan halkı ve dostları, Avusturya Parlamentosu’nun önünde bir araya gelerek miting yaptı.

Avusturya Kürt Toplumu Konseyi’nin (FEYKOM) hazırladığı bildirinin okunduğu mitingde, Türk devletinin gün boyu Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları aktarıldı ve “Türkiye sivil hedeflere yönelik saldırılarıyla uluslararası hukuka göre savaş suçu işlemektedir. Bu saldırılar karşısında federal hükümet daha fazla saldırıyı önlemek için derhal müdahale etmelidir” denildi.
Mitingde Avusturya Başbakanı Karl Nehammer’in yakında Türkiye’ye gerçekleştirmeyi planladığı ziyareti iptal etmesi çağrısında da bulunularak, şu ifadeler kullanıldı: “Bu saldırıların ardından Türkiye'ye yapılacak bir ziyaret, Erdoğan'ın Rojava'da Kürtlere karşı yürüttüğü kampanyanın siyasi olarak meşrulaştırılması anlamına gelecek ve savaşa varan yeni saldırılara zemin hazırlayacaktır. FEYKOM olarak herkesi Türkiye'nin bu saldırılarını karşılıksız bırakmamaya ve Rojava (Suriye'nin kuzey ve doğusundaki özerk yönetim) ile aktif dayanışma göstermeye çağırıyoruz.”

Kitle daha sonra 19.00’da parlamento önünden Viyana'nın en işlek caddesi olan Stephansplatz’a doğru yürüyüşe geçti. Cadde "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe" ve "Şehîd namirin" sloganlarıyla yankılandı.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt merkezinde işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’nin yaşam alanlarına dönük saldırıları protesto edildi. Düzenlenen miting ardından yürüyüş gerçekleştirildi.  

STUTTGART

Türk devletinin Rojava’ya dönük saldırıları Almanya'nın Stuttgart şehrinde de protesto edildi.