GÖRÜNTÜLÜ

Güney Kürdistan seçimleri: Talabani ‘tekçi iktidara son vermeye’ çağırdı

Federal Kürdistan Bölgesi’nde parlamento seçimleri için oy kullanma işlemi başladı. YNK lideri Bafıl Talabani, oy kullanırken, “Bu tekçi iktidara son vereceğiz” dedi.

GÜNEY KÜRDİSTAN SEÇİMLER

Federal Kürdistan Bölgesi’nde oy kullanma işlemi yerel saatle 07.00’de başladı. Yaklaşık 3 milyon seçmen sandık başına çağrıldı. 

Parti liderleri de sabah saatlerinde sandık başına giderek oylarını kullandı. 

YNK lideri Bafıl Talabani oyunu kullandıktan sonra yaptığı basına yaptığı açıklamada, KDP’yi kast ederek “Bu tekçi iktidara son vereceğiz” dedi. 

Bafil Talabani ayrıca QSD Komutanı Mazlum Abdî’ye desteğinden dolayı teşekkür ederek, “Mazlum Abdî’nin verdiği destek için teşekkür ediyorum. O benim kardeşimdir” diye ekledi. 

Mam Celal Sekreteryası Yöneticisi Kubat Talabani, Süleymaniye’dekiki bir okulda, KDP’nin ikinci başkan yardımcısı Mesrur Barzani de Hewlêr’deki özel bir merkezde oyunu kullandı. KDP lideri Mesut Barzani ve KDP’nin ilk Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani de Hewlêr’de özel bir oy kullanma merkezinde oylarını kullandı.

IRAK CUMHURBAŞKANI: UMUT EDİYORUM BAŞARILI BİR SEÇİM OLUR

Bağdat’ta oyunu kullanan Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşit, “Umut ediyorum ki başarılı bir seçim süreci yürütülür ve tüm kardeşlerimi kutluyorum” dedi.

YNK Sözcüsü Sedî Ahmed Pîre, bu seçimlerin çok önemli ve hassas olduğunu vurgulayarak, tüm yurttaşların sandık başlarına giderek oyunu kullanmaya çağırdı. 

HALK CEPHESİ KARARINI SEÇİMLERDEN SONRA VERECEK

Halk Cephesi Başkanı Lahor Şêx Cengî Süleymaniye’de bir açıklama yaparak, halkı sandık başına çağırdı. Cengî, “Umarım tüm yurttaşlar sandıklara gider ve oylarını kullanır. Çünkü bu seçimler halkın kaderini değiştirecek ve seçimlerden sonra hükümete katılıp katılmayacağımıza karar vereceğiz.” diye belirtti. 

Irak Seçim Yüksek Komisyonu Başkanı Hakim Umer şu ana kadar oy verme sürecinde herhangi bir teknik sorun yaşanmadığını belirterek, “Seçimlerin sona ermesinin ardından 24 saat içinde sonuçları açıklayacağız” dedi.

Süleymaniye’de oyunu kullanan Yekgirtû İslami (İslami Birlik Partisi) Genel Sekreteri, “Bugün önemli bir gün ve bir dönüm noktası. Seçimlerin sona ermesinin ardından sonuçların açıklanmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

BM ÖZEL TEMSİLCİSİ SEÇİMLERİ İZLİYOR

BM Irak Özel Temsilcisi ve UNAMI Başkanı Dr. Muhamed El Hasan bugün Hewlêr’deki bazı seçim merkezlerini ziyaret ederek Kürdistan Bölgesi parlamento seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip seçmenlerin oylarını kullanmalarını izledi.

UNAMI’nin X hesabında yapılan paylaşıma göre El Hasan, “Bugün Kürdistan Bölgesi için önemli bir gün ve demokrasi için iyi bir gün. Bu ileriye giden yoldur” dedi. 

ROJNEWS: SAHTE SEÇMEN TAŞINDI

Öte yandan RojNews bazı seçmenlerin taşıdığı Türk pasaportlarının fotoğraflarını yayınlayarak KDP’nin, Kuzey Kürdistan ve Türkiye’den çok sayıda sahte seçmeni KDP’ye oy vermek üzere Güney Kürdistan’a getirdiğini yazdı. 

Bu “sahte” seçmenlerin özellikle Hewlêr’e bağlı Soran İdaresi’ne taşındıkları belirtildi. 

RojNews, 15 Ekim’de yayınladığı bin haberde, KDP’nin Kuzey Kürdistan’dan bin 500 kişiyi oylarını KDP için kullanmak üzere Güney Kürdistan’a getirdiğini duyurmuştu.