HDP ve Gergerlioğlu için dünyadan tepki yağıyor

HDP’ye kapatma davası ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine dünyanın birçok yerinden tepkiler gelmeye devam ediyor.

AKPM Türkiye Eş-Raportörleri, Belçika, Malezya, İspanya gibi ülkelerden gelen açıklamalarda, HDP’yi hedef alan girişimler “demokrasiye darbe” olarak nitelendirildi.

TÜRKİYE RAPORTÖRLERİ: TEKRARLANAN DARBE

AKPM Türkiye Eş-Raportörleri Thomas Hammarberg (İsveç) ve John Howell (Birleşik Krallık):

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi Türkiye'de parlamenter haklarını ve dokunulmazlığını baltalayan bir başka darbedir ve esasen sürekli tekrarlanan bir darbedir.

Bir insan hakları aktivisti ve sonrasında da milletvekili olarak Sayın Gergerlioğlu, Türkiye'de temel özgürlüklerin korunması için sürekli olarak mücadele etmiş ve parlamento da dahil olmak üzere her yerde insan hakları meselelerini gündeme getirmiştir. Parlamenter dokunulmazlığın kaldırılması, muhalefet milletvekillerinin eleştirel görüşlerini ifade etme ve gözetim işlevlerini yerine getirme haklarını daha da kısıtlıyor. Bu da parlamentonun işleyişini daha da zayıflatmaktadır.

Yargıtay'ın MHP’nin girişimiyle Anayasa Mahkemesi'nden HDP’yi tamamen kapatmasını talep ederek attığı son adım da geçen Ekim ayında AKPM tarafından kınanmış olan siyasi muhalefet ve sivil muhalefet üzerindeki baskıları artıran bir başka endişe verici gelişmedir.

Düzinelerce milletvekilinin ve diğer birçok vatandaşın, çok geniş kapsamlı olarak yorumlanan ve sürekli uygulanan bir terörle mücadele bahanesine dayanarak düşünceleri nedeniyle yargılanmaya devam etmesinden son derece endişeliyiz. Geçen hafta Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin de belirttiği gibi “bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda yaygın sorunlar yaşayan” Türk yargı sistemi, AYM ve AİHM içtihatlarına uygun olmayan cezalar vermeye devam etmektedir. Bu, parlamenter demokrasiyi yavaş ama istikrarlı bir şekilde aşındırmaktadır.

Bir demokrasinin olmazsa olmazı olan ifade özgürlüğü ile ilgili Türkiye'deki bu sorunlara ilişkin Venedik Komisyonu 858/2016 Sayılı Görüşünde, Türk makamlarını milletvekili dokunulmazlığını zayıflatmaya değil güçlendirmeye çağırmıştı. Biz de AKPM olarak bu çağrıyı yineliyor ve Türk makamlarını daha fazla gecikmeden parlamentonun işleyişini korumak üzere anlamlı ve somut adımlar atmaya çağırıyoruz. Türkiye'nin işleyen bir muhalefete ihtiyacı var ve yetkililer kendileri için can sıkıcı olsa bile eleştirel sesleri susturmayı bırakmalı. 

Ayrıca, Anayasa Mahkemesinin Sayın Gergerlioğlu tarafından yapılan bireysel başvuruyu hızla incelemesini umuyoruz. Temel haklar sözlerle değil, eylemlerle korunmalıdır. Türk makamlarından demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü zayıflatan politika ve eylemleri durdurmalarını, Strazburg Mahkemesi kararlarına uymalarını, eski HDP lideri Demirtaş ve hayırsever Kavala'yı serbest bırakmalarını ve siyasi çoğulculuğun ve temel haklara saygının koşullarını sağlamalarını bir kez daha istiyoruz. 

EFA: HDP’NİN YANINDA KARARLI DURUYORUZ

Avrupa Hür İttifakı (EFA): “Erdoğan yönetimindeki Türk hükümeti HDP’yi yasaklamak için harekete geçti. EFA olarak HDP’ye tam desteğimizi sunarak, HDP'nin yanında kararlı bir şekilde olduğumuzu belirtiyoruz.

Erdoğan'ın Türkiye’deki muhalefete yönelik yıllarca süren baskıları ve bastırma girişimlerinin ardından şimdi de savcılık, HDP'yi tamamen yasaklamaya çalışıyor. Savcı, HDP'yi yasa dışı PKK’nin siyasi cephesi olmakla suçlasa da HDP militanlarla resmi bağlarını kesin bir şekilde reddediyor ve partilerine yapılan zulmün tek sebebinin Erdoğan hükümetine karşı duruyor olmalarının olduğunu söylüyor. 

HDP, Türkiye parlamentosunun üçüncü büyük partisi olarak Türkiye'deki siyasi seslerin önemli bir bölümünü temsil ediyor. EFA, Türkiye'deki demokratik seslerin baskı altına alınmasına karşı duruyor.

EH BILDU: BU KEYFİLİK REDDEDİLMELİ

İspanya Bask ülkesi ve Navarre siyasi koalisyonu EH Bildu:

“EH Bildu olarak, Türkiye'nin HDP’yi yasa dışı ilan etme girişimini ve Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekili statüsünden çıkarılmasını kınıyoruz.

Türkiye, Kürt halkının haklarını ihlal etmeye devam ediyor. Bu kez Türkiye'nin ana Kürt partisi HDP'yi yasa dışı ilan etmek istiyor. Bu anlamda uluslararası toplumu bu keyfiliği reddettiğini ifade etmeye ve Türkiye'de var olan cezasızlık karşısında Kürt halkının haklarını savunmaya çağırıyoruz.

EH Bildu, HDP'nin siyasi faaliyetini ve genel olarak Kürt halkının haklarını savunmaya ve Türkiye'nin işlediği sistematik insan hakları ihlalini kınamaya devam edecek

MALEZYA SOSYALİST PARTİSİ: SİYASİ HAKLARIN İHLALİDİR

Malezya Sosyalist Partisi: “Malezya Sosyalist Partisi olarak HDP’ye karşı yürütülen kapatma davasını şiddetle kınıyoruz. HDP'nin yasaklanma girişimi, Türkiye'deki demokratik muhalefet güçlerine yıllarca uygulanan baskının ardından geldi.

HDP'yi kapatma davası, hükümetin HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekili statüsünü kaldırmasıyla aynı gün geldi. 2019'dan bu yana pek çok Kürt belediye başkanının acımasızca görevden alınması ve bir dizi HDP'li milletvekilinin görevlerinden alınmasının ardından, Türk yetkililer şimdi milyonlarca insanın oy verdiği demokratik bir partiyi yasaklamak için harekete geçiyor. Bu yasa dışıdır, demokratik değildir; medeni ve siyasi hakların ihlalidir. Erdoğan'ın otoriter rejiminin önündeki esas muhalefeti temizlemek istediğini göstermektedir.

Türk yetkilileri, kapatma davasını ve HDP'ye yönelik baskıyı durdurmaya ve seçilmiş tüm HDP temsilcilerini serbest bırakmaya çağırıyoruz. Baskılara karşı mücadelesinde HDP ile dayanışma içindeyiz.”

BELÇİKALI EKOLOJİSTLER: DEMOKRASİYİ CİDDİ ŞEKİLDE BALTALIYOR

Belçikalı ekolojist parti Ecolo milletvekili Samuel Cogoloti:

“Türkiye'nin üçüncü büyük partisi olan HDP’nin yasaklama ve milletvekillerinin vekilliğini düşürme çabaları, ülkedeki demokrasiyi ciddi şekilde baltalıyor. Demokratlar olarak sessiz kalamayız ve Türkiye'de özgür, barışçıl, demokratik ve çoğulcu bir toplumu her zaman destekleyeceğiz. Milyonlarca vatandaşın oyuna saygı gereği, ikinci büyük muhalefet partisinin Türkiye'nin siyasi hayatına katılabilmesi engellenmemelidir.