13 Aralık günü Amediye'ye bağlı iki köy arasında gerillaları taşıyan bir araca KDP özel güçleri tarafından ateş açılması çatışma endişelerini arttırdı. HPG'ye göre "yoğun bir biçimde açılan ateş sonucu 2'si ağır olmak üzere 3 gerilla" yaralandı.
'TARAFLAR PROVOKASYONDAN KAÇINMALI'
ANF'ye konuşan KNK Eşbaşkanı Ahmed Karamus, taraflara acil çağrıda bulundu.
Karamus, "KNK Eşbaşkanı olarak ve (Kasım ayında) Güney Kürdistan'ı ziyaret eden delegasyonda yer alan kişi olarak, taraflara acil bir çağrı yapıyorum. Bu son çatışmaları, bir provokasyon olarak değerlendiriyoruz. Taraflar bu provokasyondan kaçınılmalı" dedi.
'GÜÇLER ESKİ POZİSYONUNA ÇEKİLMELİ'
"Taraflar kesinlikle sağduyulu olmalı" diye ısrar eden Karamus, silahlı gerilimin yaşandığı alanı işaret ederek "Oraya yerleşen, karşı karşıya gelen güçler acilen eski mevzilerine dönmek dönerek, görüşme yoluyla sorunu çözmek zorundalar" ifadelerini kullandı.
Karamus, "Diyalog çağrısı yapıyoruz. Çünkü bu çatışmalar, sınırlı kalmayarak Kürdistan'ın her yerine yayılabilir. Çok hassas bir dönemden geçiyoruz ve olası bir çatışma hiçbir Kürdün, parti veya tarafın çıkarına değildir. Aksine Kürdistan'da kazanılan mevziler kaybedilebilir" diye uyardı.
'DÜŞMAN İŞGALİNE ZEMİN HAZIRLIYOR'
Artan gerilim ve çatışma risklerinin sadece "düşmanın işgaline mevzi hazırladığını" belirten Karamus, "Dolayısıyla, KDP'ye ve PKK'ye, peşmerge ve HPG gerillalarına sesleniyoruz; Bu çatışma hiçbir şekilde Kürtlerin yararına değil. Aksine eldeki mevzilerin kaybına yöneliktir" vurgusunda bulundu.
Kürdistan'ın dört parçası ile yurtdışındaki tüm parti, kurum ve çevreleri çatışmaları körükleyici bir dil kullanmaktan uzak durmaya, kardeşlik ve barışı teşvik etmeye çağıran Karamus, "Kışkırtıcı söylem ve açıklamalar hiçbir şekilde Kürtlerin kazanımları doğrultusunda değildir" dedi.
TEK ÇÖZÜM YOLU DİYALOG VE GÖRÜŞMEDİR
"Tek çözüm yolu diyalog ve görüşmedir" diyen Karamus, KNK'nin yaptığı çağrılara ciddiyetle yaklaşılması ve bir an önce diyalog yolunun seçilmesini istedi.
PEŞMERGE VE GERİLLAYA ÇAĞRI
Diyalog çabaları ve buna zemin hazırlamanın kendilerinin ulusal görevi olduğunu ifade eden Karamus, peşmerge ve gerillaya da şu çağrıda bulundu:
"Peşmergeye ve gerillaya açık çağrı yapıyorum; çatışmalardan uzak durmalılar. Kardeş kanı, Kürt kanı dökülmemeli."
MESUT BARZANİ'YE ÖZEL ÇAĞRI
KDP Genel Başkanı Mesut Barzani'ye de özel bir çağrıda bulunan Karamus, "Bu konuda kendi rolünü oynamalı. Savaşı, iç çatışmaları, Kürdün Kürtle çatışmasını durdurmalıdır" diye kaydetti.
KNK olarak Kürdistani tüm partileri acil bir toplantıya çağıran Karamus, böyle bir toplantının yapılması için çaba içerisinde olduklarının altını çizdi.
Kasım ayında Güney Kürdistan'daki ziyaretlerine de değinen Karamus, KDP hariç tüm parti ve sivil toplum örgütlerinin Kürtler arası diyalogdan yana tutum belirlediğini ve bu tutumun KDP'ye de iletildiğini ifade etti.
Karamus, KDP'nin halen de görüşme ve tansiyonu düşürme yönündeki çağrılara yanıt vermediğini sözlerine ekledi.
'MESRUR BARZANİ'NİN AÇIKLAMALARI ÜZÜNTÜ VERİCİ'
Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani'nin, PKK, Şengal ve Rojava'ya ilişkin son açıklamalarına da tepki gösteren Karamus, "Kesinlikle böyle bir tavrı tasvip etmiyoruz. Kürtlerin çıkarına değil" dedi.
Mesrur Barzani, 15 Aralık günü yaptığı açıklamada ABD'nin Suriye Özel Temsicisi Joel Rayburn ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirterek, "Dokratik Suriye Güçleri'nin PKK'nin etkisinden çıkarılması"nı istedi. Yazılı açıklamada, Duhok bölgesinde yaşanan çatışmadan da PKK sorumlu tutuldu.
Barzani, 9 Aralık günü yaptığı bir konuşma da bu kez PKK ve Şengal'i hedef göstermişti. Barzani, herhangi bir kanıt sunmadan PKK'nin Şengal'den çekilmediğini, aksine sayılarının daha arttığını öne sürmüştü.
Karamus, "Mesrur Barzani'nin açıklamaları ve dayatmaları, PKK'ye karşı açık ve düşmanca tavır alınması kesinlikle bizi üzüyor. Bu düşünceleri paylaşmıyoruz ve karşı çıkmak zorundayız" şeklinde konuştu.
'BİRLİK ZEMİNİ ORTADAN KALKABİLİR!'
Olası bir çatışmanın yaratacağı sonuçlar konusunda yeniden uyaran Karamus, çatışmalar ileri bir boyuta ulaşırsa, Kürtler arası birlik zemininin de ortadan kalkma riski olacağını belirtti. Karamus, "Peşmerge ile gerilla arasındaki çatışma ileri bir boyuta ulaşırsa bu zemin ortadan kalkar. Kaybedeceğimiz çok mevzi var, sadece düşmanın işgali değil, Kürtler arasında tamir edilmeyecek boyutta düşmanlık gelişebilir" şeklinde uyarılarda bulundu.
Karamus, yaşanan gerilimin ve çatışmaların Türk devletinin bir dayatması olduğuna işaret ederken, "Kürdün diğer bir Kürtle çatışmasından bir tek işgalci kazançlı çıkar " dedi.