Hollanda Avrupa iltica kurallarından ayrılmak istiyor

Hollanda İltica Bakanı Marjolein Faber, Hollanda'nın AB iltica kurallarından çıkmasını Avrupa Komisyonu'ndan resmen talep ettiğini açıkladı.

Marjolein Faber, X'te yaptığı açıklamada, Hollanda'nın AB iltica kurallarından çıkmasını Avrupa Komisyonu'ndan resmen talep ettiğini belirtti. 

Aşırı sağcı PVV partisinin üyesi Faber, “Kendi iltica politikamızı kendi ellerimize geri almalıyız” diye yazdı.

BAŞARI ŞANSI OLASI GÖRÜNMÜYOR

Bu hamlenin başarıya ulaşması pek olası görünmüyor. Özellikle hassas Avrupa mevzuatına dokunmayı içermesi nedeniyle, daha çok sembolik bir jest niteliği taşıyor. Zira 27 Üye Devletten sadece birinin hükümeti ya da parlamentosu buna karşı çıkabilir.

AB yeni bir alanı düzenlemeye yönelik geçmişte Üye Devletler tarafından çekilme maddeleri zaten müzakere edilmişti. Öte yandan göç politikası zaten büyük ölçüde Avrupa Birliği’nin bir meselesi durumunda. 

Hollanda üzerindeki göç baskısı son yıllarda gündemin ön sıralarında sık sık yer alırken, aşırı sağ da özellikle bu argüman üzerinde yükseldi. Ülke göç politikalarını sertleştirirken son zamanlarda, sadece sığınma başvuruları açısından ele alındığında, nüfus bakımından Avrupa ortalamasıyla uyumlu hale geldi.

AB İltica Kurumu tarafından pazartesi günü yayınlanan bir rapora göre, yılın ilk yarısında Hollanda’da bir milyon kişi başına 1,000'den az sığınma başvurusu kaydedildi.  Bu rakam Almanya'da bir milyon kişi başına yaklaşık 1,500 ve İspanya'da 1,800'den fazla. Fransa bir milyon kişi başına 1,100 başvuru ile Hollanda'ya yakın pozisyonda bulunuyor. Hollanda'da sığınma başvurusu yapanların başında Suriyeliler, Iraklılar ve Türkiyeliler geliyor.