2012 yılında 132 gazeteci öldürüldü

2012 yılında 132 gazeteci öldürüldü

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), 2012 yılında 132 gazetecinin görev başında öldürüldüðünü açıkladı.

Merkezi Viyana'da bulunan IPI, yaptıðı açıklamada görev başında öldürülen gazetecilerle ilgili 1997 yılından beri istatistik tuttuðuna işaret ederek, en çok gazetecinin 2012'de öldürüldüðünü bildirdi.

Görev başında öldürülen gazeteciler konusunda Suriye'nin 31 gazeteci ve 8 haber elemanı ile ilk sırada, Somali'nin de 16 gazeteciyle ikinci sırada yer aldıðı belirtildi. Suriye konusunda, hem hükümet hem de muhalif güçlerin gazetecileri ve medya çalışanlarını hedef alarak kaçırdıðı, birçok olayda da askeri hedef muamelesine tabi tuttuðuna dikkat çekildi.

IPI açıklamasında, Suriye ve Somali'nin ardından gazeteciler için en tehlikeli ülkelerin Pakistan, Kolombiya, Honduras, Filipinler, Brezilya ve Meksika olarak belirlendiði kaydedildi.

IPI açıklamasında 2009 yılında da dünya genelinde toplam 110 gazetecinin görev başında öldürüldüðünün saptandıðı bildirdi.

IPI açıklamasının devamında, Türkiye’ye de yer verilerek, Türkiye’nin 70 tutuklu gazeteci ile dünyada en çok gazetecinin cezaevinde tutulduðu ülke olduðuna dikkat çekti. IPI, yıl içinde ülkeye yapılan çok sayıda ziyaret sırasında tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması ile gazetecilere yönelik anti-terör yasasını kullanmaktan vazgeçilmesi çaðrısında bulunduklarını hatırlattı.

Cezaevinde tutulan gazetecilerin çoðunun Kürt gazetecilerden oluştuðuna dikkat çekilirken, söz konusu gazetecilerin siyasal motifli ‘terörizme destek veya yasadışı sol örgütle ilişki’ ile suçlandıkları kaydedildi.