2015’de 60 milyonu mülteci 250 milyon göçmen

Dünya Bankası tarafından yayınlanan tahmini rakamlara göre, bu yıl sonuna kadar dünya genelindeki göçmen sayısı 250 milyonu bularak, tarihi bir rekora ulaşacak.

Dünya Bankası tarafından yayınlanan tahmini rakamlara göre, bu yıl sonuna kadar dünya genelindeki göçmen sayısı 250 milyonu bularak, tarihi bir rekora ulaşacak. Göçmenlerin bu yıl içerisinde ailelerine veya yakınlarına gönderdiği paraların toplamı ise 601 milyar dolara çıkarken, bunun üçte ikisinden fazlası yoksul ülkelere aktarıldı.

Dünya üzerindeki göç hareketleri özellikle mülteciler, ekonomik ve kültürel gerekçelerle göç edenlerin sayısı dikkate alınarak hesaplandı.

Hesaplamalara göre, 250 milyona yakın göçmen hareketinin yüzde 38’i güney yarımküredeki ülkeler arasında gerçekleşirken, yüzde 34’ü de güney ve kuzey yarımküre ülkeleri arasındaki göçlerden oluştu.

En fazla göçmen veren ülkelerin başında Hindistan, Meksika, Rusya, Çin ve Bangladeş gelirken, ABD, Suudi Arabistan, Almanya, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri en fazla göç alan ülkeler olarak öne çıktılar. Mülteci sayısının diğer Avrupa ülkelerine oranla düşük olduğu Fransa ise, özellikle aile birleşimi ve diğer nedenlerle göç edenler nedeniyle en çok göç alan 7’inci ülke oldu.

EN BÜYÜK GÖÇ YOLU ‘MEKSİKA-ABD’

Dünya Bankası raporuna göre, bu yıl içinde göçmenlerin en fazla kullandığı göç yolu 13 milyon kişiyle Meksika ve ABD arasındaki sınırlar oldu. Sınırlarda en fazla göç yaşanan diğer güzergahlar ise Rusya-Ukrayna, Bangladeş-Hindistan ile Ukrayna-Rusya istikametleri olarak kayıtlara geçti.

MÜLTECİ SAYISI 60 MİLYONA ULAŞTI

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dün yayınlanan raporda da, Dünya genelindeki mülteci sayısının 60 milyona ulaştığı açıklanmıştı.  

Dünya Bankası raporunda ise, 2014 yılında en az 14,4 milyon kişi topraklarını terk ederek başka bir ülkede mülteci konumuna düştüğü de kaydedildi. Geçtiğimiz yıl göç eden bireylerin yüzde 6’sı mültecilerden oluşurken, 14,4 milyon mültecinin yüzde 86’sı gelişmekte olan ülkelere göç etti.

GÖÇMENLER YOKSUL ÜLKELERE 440 MİLYAR DOLAR AKTARDI

Ülkelerinden ayrılarak başka ülkelere sığınan mülteciler ile çalışmak amacıyla göç edenlerin aileleri veya yakınlarına yaptığı maddi yardımlar da 601 milyar dolarla rekor bir düzeye ulaştı. Bu miktarın 441 milyar dolarlık bir bölümü gelişmekte olan ülkelere gönderilirken, bunun zengin ülkeler tarafından gelişmekte olan ülkelere yapılan kalkınma yardımlarından üç kat daha fazla olduğuna dikkat çekildi.

Ülkeler bazında ise göçmenler tarafından ailelerine gönderilen paraların 56 milyar dolarlık kısmı ABD’den yapıldı. Suudi Arabistan’da çalışan göçmenler ülkelerine 37 milyar dolar, Rusya’dakiler ise 33 milyar doları ülkelerine aktardı.

HİNDİSTAN’A 72 MİLYAR DOLAR DÖVİZ GELDİ

Göçmenler sayesinde en çok maddi gelir kazancı ise Hindistan, Çin ve Filipinler gibi ülkelerde görüldü. Hindistanlı göçmenler bu yıl içinde ülkelerine 72 milyar, Çinliler 64 milyar ve Filipinliler 30 milyar dolar aktardılar.

Dünya Bankası’nın raporunda imzası bulunan isimlerden olan Sonia Plaza, özellikle gelişmekte olan ülkelerden zengin ülkelere yaşanan göçlerin tüm ülkelerin ekonomisine katkısına dikkat çekti. Plaza, “yapılan birçok araştırma da gösteriyor ki, kalifiye olsun veya olmasın, göçler sayesinde hem göç edilen ülke hem de göçmenlerin geldiği ülkelerin ekonomisine ciddi katkı sunuluyor” dedi.