32 yıl önceki sığınmacı cinayeti davasında son perde

32 yıl önce Almanya Saarlouis'te yaşanan ve bir sığınmacının katledildiği kundaklama olayının soruşturmasında sona gelindi. Soruşturma, 1990'larda yaşanan kundaklama olayları kurbanları açısından emsal niteliği taşıyabilir.

1991 yılında Almanya’ya sığınmacı olarak gelen 27 yaşındaki Samuel Yeboah, ülkenin güneybatısındaki Saarlouis kasabasında yaşanan bir kundaklama olayında hayatını kaybetti. Mahkeme, 32 yıl önce yaşanan cinayet konusunda kararını ekim ayında verecek.

Cinayet konusunda zaman aşımı hükümlerinin işlemediği Almanya’da, 32 yıl önce ülkeyi şoke eden bir cinayet soruşturması, son dönemece girdi. Kasım 2022 yılında dosyayı yeniden açan Koblenz Yüksek Bölge Mahkemesi, dava konusunda Ekim ayında kararını açıklayacak.

19 Eylül 1991’de bir ya da birkaç saldırgan, sığınma başvurusunda bulunanların kaldığı bir konaklama merkezinin ahşap merdivenlerine benzin dökerek ateşe verdi. Hızla yayılan yangında 27 yaşındaki Samuel Kofi Yeboah hayatını kaybetti.

Yangın sonrasında açılan soruşturma, 1992 yılında herhangi bir şüphelinin bulunamaması üzerine kapatıldı.

2007 yılında şehirde düzenlenen bir mangal partisi sırasında Peter S. adlı bir kişinin, “O bendim ve beni hiç yakalamadılar” şeklinde konuşması, soruşturmanın yeniden açılmasına neden oldu. Peter S’nin itirafına tanık olan bir kişi, olayda Yeboah’ın öldüğünü duyunca direkt polis başvurdu.

Şehirdeki aşırı sağcılar içinde yer aldığı bildirilen Peter S. ve olayda kendisine yardım ettiği düşünülen iki kişi, Haziran ayından bu yana tutuklu.

Mahkemede Peter S., önce suçlamaları reddetti. Ancak Alman polisinin SS üniformasıyla çekilmiş bir fotoğrafını bulmasının ardından mahkum edileceğinden korkan Peter S., aşırı sağcı gruptan başka bir kişinin ismini verdi.

Mahkeme, Ekim ayında üç sanık hakkındaki kararını açıklayacak. Karar, 1990’larda etkin bir şekilde soruşturulmayan onlarca kundaklama olayı kurbanları için bir dönüm noktası olabilir.