4,2 milyar insan internetten yoksun

Dünya Bankası tarafından yayınlanan bir rapora göre, dünya nüfusunun yüzde 60’ına yakını çağımızın en önemli iletişim ve bilgi araçlarından internetten yoksun bir durumda.

Dünya Bankası tarafından yayınlanan bir rapora göre, dünya nüfusunun yüzde 60’ına yakını çağımızın en önemli iletişim ve bilgi araçlarından internetten yoksun bir durumda. Raporda, internet ve bağlı gelişen teknolojilerden halen sadece gelişmiş ülkelerde faydalanabildiğine vurgu yapıldı.

Rapora göre, dünya üzerinde internet erişimine sahip olmayan bireylerin sayısı 4,2 milyar olurken, sadece 3,2 milyara yakın insan bundan faydalanabiliyor.

İnternete erişim imkanı olmayanların en fazla olduğu ülke 1,1 milyar ile Hindistan oldu. 1 milyar 250 milyon nüfuslu ülkede nüfusun yüzde 15’inden az bir kısmı internet imkanına sahip.

Raporda ikinci sırada 755 milyonla Çin yer alırken, Endonezya’da bu sayı 213 milyon olarak belirlendi.

Raporda, internete erişimi olan bireylerin sayısının 2005 yılında 1 milyar olduğu ve 10 yılda üç kat bir artış sağlandığı da not edildi.

Dünya Bankası raporuna göre, yüksek hızda internet erişimine sahip olanların sayısı 1,1 milyar iken, toplam dünya nüfusunun yüzde 15’inden daha az bir oranda seyrediyor.

Dünya Bankası Ekonomi Şefi Kaushik Basu, bu durumun ‘sosyal açıdan marjinalize edilmiş yeni bir sınıf oluşmasına’ yol açacağı uyarısında bulundu.

EN YOKSULLAR DA CEP TELEFONU SAHİBİ!

Raporda ‘olumlu’ olarak gösterilen tek nokta ise, teknoloji devriminin kısmen de olsa yoksullarda etkisini göstermesi oldu. Buna göre, dünya üzerindeki en yoksul yüzde 20’lik kesim içerisinde her 10 haneden 7’sinde cep telefonu bulunuyor.

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, cep telefonlarına sahip olma oranlarının temiz su ve tuvalet gibi sağlık açısından önemli öğelere oranla daha yüksek olduğunu da hatırlattı.

Raporda, teknolojik gelişmelerle birlikte iş piyasasında daha fazla kalifiye ihtiyacı doğduğu, ancak çalışanların düşük ücretli işler için rekabet etmek zorunda kaldıkları da belirtildi.