7 milyondan fazla mülteci çocuk okula gidemiyor

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından Cuma günü yayınlanan yeni bir rapora göre, dünyadaki 14,8 milyon okul çağındaki mülteci çocuğun yarısından fazlası şu anda resmi eğitimden yararlanamıyor.

7 milyondan fazla mülteci çocuğun okula gidemediğini kaydeden UNHCR, eğitim oranının “akademik seviyelere bağlı olarak önemli ölçüde değiştiğini” ortaya koyuyor.

Bu oran okul öncesi düzeyde yüzde 38'e, ilköğretimde yüzde 65'e, ortaöğretim düzeyinde yüzde 41'e, yükseköğretimde ise sadece yüzde 6'ya ulaşıyor.

UNHCR, "düşük gelirli ülkeler hariç, tüm ülkelerde mültecilerin okula gitme olasılığının çok daha düşük olduğunu" belirtiyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi raporun önsözünde "Eğitim seviyesi yükseldikçe mülteci sayısı azalıyor, zira orta ve yükseköğretim düzeyinde eğitim alma fırsatları sınırlı" diyor.

UNHCR’nin yaptığı analiz şöyle bir zorluğu da ortaya koyuyor: Mültecilerin yüzde 20'si dünyanın en az gelişmiş 46 ülkesinde yaşarken, bunların dörtte üçünden fazlası düşük veya orta gelirli ülkelerde yaşıyor.

Bu ülkelerin birçoğu, mültecilerin eğitime uygun şekilde erişimini sağlamak için yeterli mali kaynağa sahip değil.

Filippo Grandi, kapsayıcı bir eğitim sistemine sahip olanların "uluslararası ve bölgesel finans kuruluşlarından, yüksek gelirli devletlerden ve özel sektörden öngörülebilir, çok yıllı desteğe ihtiyacı olduğunu" söylüyor.

UNHCR raporuna bakılırsa, mültecilerin okula gitmesinin yararlı etkileri var. Böylece çoğu durumda, neredeyse cinsiyet eşitliği sağlanabilir.

Ayrıca rapor, "ulusal sınav sonuçları (...) mülteci öğrencilerin kaliteli eğitime erişimleri olduğunda başarılı olduklarını” ortaya koyuyor.