93 yaşındaki Nazi hakkında 70 yıl sonra dava açıldı

93 yaşındaki Nazi hakkında 70 yıl sonra dava açıldı

İkinci Dünya Savaşı’nda milyonlarca kişinin katledildiği soykırımlarda yer alan eski Naziler hakkında aradan 70 yıl geçse de davalar açılıyor. Bugün 93 yaşında olan eski Nazilerin askeri kollarından olan Waffen-SS üyesi kişi hakkında Hannover Savcılığı tarafından dava açıldı.

Auschwitz-Birkenau Toplama Kampı’nda işlenen yüz binlerce cinayetin izlerinin temizlenmesinde yardımcı olmakla suçlanan eski Nazi üyesinin, böylelikle soykırımın kanıtlanamaması için çalıştığı bildiriliyor.

İddianameye göre, eski Nazi üyesi toplama kampına getirilen kişilere ait valizleri kamp girişinde alarak, sonradan gelenlerin bu kişiler hakkında bilgi edinmesini de engelliyordu. Eski Nazi üyesi bu görevi nedeniyle  yüz binlerce kişinin katledilmesine yardımcı olmakla suçlanıyor.

Savcılık iddianamesinde, Nazilere gönüllü olarak dahil olan kişinin, toplama kamplarına getirilen ve çoğu Yahudilerden oluşan tutsaklara yönelik katliam ve işkencelerin bilincinde olduğuna dikkat çekiliyor.

Niedersachsen eyaletinden olan eski  Nazi üyesinin ayrıca tutsaklara ait değerli eşyaları başkent Berlin’deki bir ekonomik merkeze aktardığı ve bu sayede Nazi Almanya’sına ekonomik katkı sunduğu da iddianamede yer alıyor.

93 yaşındaki Nazi üyesinin özellikle 1944 yılında Macaristan Yahudilerine yönelik yapılan katliamlara yardımcı olduğu belirtiliyor. Savcılığın iddianamesinde, Nazi Almanyasının Mayıs-Temmuz 1944’de ülkedeki Yahudileri topluca kamplara topladığı dönemde görev aldığına şahit olan 16 kişiye ait şikayet başvuruları bulunuyor. Şikayetçiler arasında Auschwitz-Birkenau Kampı’ndan kurtulan bazı kişiler ile yaşamını yitirenlerin yakınları bulunuyor.

Hakkında daha önce de Frankfurt am Main Savcılığı tarafından dava açılan eski Nazinin, 1985 yılında delil yetersizliğinden dolayı yargılanamayacağına karar verilmişti. Davalı hakkındaki kararı Lüneburg’daki eyalet mahkemesi verecek.

6 milyonu aşkın Yahudi, Roman  ve diğer halklardan kişinin katledildiği İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya’nın yenilgisinin kesinleşmeye başladığı 1944 yılında toplama kamplarına ağırlık verilmişti. 16 Mayıs ve 11 Temmuz 1944 tarihleri arasında Macaristan’dan çoğunluğu Yahudi olmak üzere 425 bin kadar kişi bugün Polonya sınırları içinde bulunan Auschwitz-Birkenau kampına toplanmıştı. Kampa getirilenlerden 300 bin kadarının gaz odalarında katledildiği tahmin ediliyor.