Çin ABD ile ‘her düzeyde’ ilişkilerini geliştirmeye hazır!

Çin Başkan Yardımcısı, önümüzdeki hafta San Francisco'da Şi Cinping ve Joe Biden arasında yapılması planlanan toplantı öncesinde Çin'in ABD ile "her düzeyde" müzakereye hazır olduğunu söyledi.

Singapur'daki Bloomberg Yeni Ekonomi Forumu'nda konuşan Çin Başkan Yardımcısı Han Zheng, Çinli ve ABD'li yetkililer arasındaki son üst düzey toplantıların ikili ilişkilerde iyileşmeye işaret eden "olumlu sinyaller" gönderdiğini belirtti.

Han, "ABD ile her düzeyde iletişim ve diyaloğu güçlendirmeye, karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini ilerletmeye, anlaşmazlıkları uygun şekilde yönetmeye ve küresel zorlukları ortaklaşa ele almaya hazırız" dedi.

Washington ve Pekin arasındaki ilişkiler son yıllarda ihracat kontrolleri, insan hakları ve ulusal güvenlik de dahil olmak üzere pek çok konuda en düşük seviyelerinden birine ulaştı.

Ancak Washington'un bu yıl Pekin'e birkaç üst düzey yetkili göndermesi, iki ülkenin diyaloğu sürdürmeye istekli olduğu şeklinde yorumlandı.

ABD Başkanı Joe Biden, Kasım ayı ortasında San Francisco'da düzenlenecek olan Apec (Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği) zirvesi çerçevesinde "yapıcı bir görüşme" umuduyla Çin lideri Şi Cinping ile bir araya gelmeyi planladığını duyurdu.

Pekin henüz görüşmeyi teyit etmedi ancak Zheng Han, Pekin ve Washington arasındaki ilişkilerin "insanlığın geleceği" için belirleyici olduğunu tekrarladı. Han, "Dünya iki ülkenin birlikte kalkınması ve gelişmesi için yeterince büyük" dedi.