Çin’de rüşvet alan yetkiliye ölüm cezası

Çin Komünist Partisi’nin Hangzhou eski sekreteri yolsuzluktan idam cezasına çarptırıldı. Bu cezanın ömür boyu hapse dönüştürülebileceği belirtiliyor.

Devlet medyasına göre Çin Komünist Partisi’nin Hangzhou bölgesi eski şefi, 25 milyon dolar rüşvet almaktan suçlu bulunduktan sonra ertelemeli ölüm cezasına çarptırıldı.

Hükümet verilerine göre Devlet Başkanı Şi Cinping'in politikasının merkezinde yer alan yolsuzlukla mücadele 1,5 milyondan fazla yetkiliyi ilgilendiriyor.

CCTV'nin bildirdiğine göre, Hangzhou eski Komünist Parti Sekreteri Zhou Jiangyong, iki yıl ertelemeli olarak ölüm cezasına çarptırıldı. Aynı kaynağa göre mahkeme, eski yetkiliyi 182 milyon yuan'dan (25 milyon dolar) fazla rüşvet almaktan suçlu buldu.

Çin'de, ertelenen ölüm cezaları, sanığın ertelenen cezası sırasında başka suçlardan mahkum olmaması durumunda genellikle ömür boyu hapis cezasına dönüştürülüyor.

Yolsuzlukla mücadele, devlet ve parti organlarında çok ihtiyaç duyulan bir temizlik olarak nitelendirildi, ancak eleştirmenler bunun aynı zamanda Başkan Şi Cinping'in siyasi rakiplerinden kurtulmanın bir yolu olduğunu düşünüyor.