Çölde mahsur kalan göçmenler için Tunus ve Libya arasında anlaşma

Tunus ve Libya, iki ülke sınırındaki tehlikeli bir alanda mahsur kalan ve aralarından birçok kişinin hayatını kaybettiği göçmenlerin paylaşımına ilişkin anlaşmaya vardı.

Tunuslu yetkililer Ras Cedir sınır kapısı yakınlarında bir aydır mahsur kalan Afrikalı göçmenlerin paylaşımı konusunda Libya ile anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

AFP'ye bilgi veren insani yardım görevlileri, Sahra altı Afrika'dan gelen yaklaşık 300 göçmenin son birkaç gündür Ras Cedir tampon bölgesinde deniz kıyısındaki bir kara parçasında çok tehlikeli koşullarda mahsur kalmaya devam ettiğini belirtti.

Tunuslu hükümet yetkilisi Faker Bouzghaya AFP'ye yaptığı açıklamada "Tunus 76 erkek, 42 kadın ve 8 çocuktan oluşan bir grubun sorumluluğunu üstlenecek" dedi.

Libya İçişleri Bakanlığı, "sınır bölgesinde mahsur kalan düzensiz göçmen krizine son vermek üzere uzlaşmaya dayalı bir çözüm için" ikili bir anlaşmaya varıldığını gece saatlerinde duyurmuştu.

Anlaşma uyarınca, Libyalılar mahsur kalan 150 ila 200 göçmenin sorumluluğunu üstlenecek.

Bouzghaya, "Grup dün (Çarşamba) Tunus Kızılay'ının (CRT) katılımıyla Tatavin ve Medenin'deki kabul merkezlerine nakledildi" diye ekledi.

EN AZ 27 ÖLÜ

İnsani yardım kaynaklarına göre Ras Cedir'de 12'si hamile kadın, 65'i çocuk ve reşit olmayan olmak üzere 350 kadar kişi mahsur kaldı.

20 Temmuz'dan bu yana gıda, su, tıbbi bakım gibi yardımların çoğu BM kuruluşlarının desteğiyle Libya Kızılayı tarafından getirilmişti.

Sivil toplum örgütleri temmuz ayının başından bu yana "en az 27 göçmenin" çölde hayatını kaybettiğini ve 73'ünün kayıp olduğunu belirtiyor.

Tunus Cumhurbaşkanı’nın göçmen karşıtı ırkçı söylemleri ve özellikle Safakes kentinde göçmen karşıtı gösteriler ardından yüzlerce göçmen sınırdışı edilmişti.

Libya ise 600 binden fazla göçmene ev sahipliği yapıyor. Ancak çeşitli BM raporlarına göre bu ülkede göçmenlere yönelik çok ciddi şiddet olayları yaşanıyor.