İngiltere Êzidîlere yönelik soykırımı resmen tanıdı

Birleşik Krallık, DAİŞ cetlerinin Êzidîlere yönelik işlediği soykırımın dokuzuncu yıldönümünde, yaşananları “soykırım” olarak resmen tanıdı.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı bir açıklama ile 3 Ağustos 2014’te gerçekleşen soykırımı tanıdı. Bu tanıma, Alman yargısının Êzidîlerin maruz kaldığı katliamları soykırım olarak tanıması ardından geldi.

Dışişleri Bakanı Tariq Ahmad, "Êzidî nüfusu dokuz yıl önce DAİŞ'in elinde çok büyük acılar çekti ve bunun yansımaları bugün hala hissediliyor" dedi.

Bakan, "Adalet ve hesap verebilirlik, hayatları paramparça olanlar için çok önemlidir" diye ekledi.

Ahmad, bu "tarihi" tanımanın, Birleşik Krallık'ın "onların tazminat alma ve anlamlı adalete erişebilme" taahhüdünü "yalnızca güçlendirdiğini" ifade etti

Birleşik Krallık böylece şimdiye kadar beş yerde yaşananları soykırım olarak tanımış oldu. Daha önce Yahudi Soykırımı, Bosna, Ruanda, Srebrenica ve Kamboçya'daki işlenen suçlar soykırım olarak tanınmıştı.

Birleşik Krallık’ın kararından önce Alman Federal Adalet Divanı, 17 Ocak 2023'te DAİŞ’in eski bir üyesini, Şengal’de işlenen soykırım eylemleri ve insanlığa karşı suçlardan mahkumiyetini onaylamıştı

Êzidîler karşı işlenen suçlar, ilk olarak 30 Kasım 2021'de Alman mahkemesi tarafından “soykırım” olarak tanınmıştı. Bu tanıma, daha sonra çok sayıda parlamento ve uluslararası kuruluşlar tarafından gerçekleştirildi. Alman parlamentosu ocak ayında Êzidî soykırımını tanımıştı.