İngiltere tartışmalı göçmenlik yasasını onayladı

İngiliz Parlamentosu ağır eleştirilere rağmen ülkeye düzensiz giriş yapanların sığınma hakkını ortadan kaldırmayı amaçlayan yasayı onayladı.

İngiliz Lordlar Kamarası yeni bir göçmenlik yasasını onayladı. Böylece "yasa dışı göçe karşı yasa" parlamentonun yaz tatilinden önce yürürlüğe girebilir.

Yasa, muhafazakar hükümetin yasadışı göçü engelleme çabalarının önemli bir parçası. Diğer şeylerin yanı sıra, İçişleri Bakanlığı'na ülkeye yasa dışı yollardan giren herhangi bir göçmeni sınır dışı etme yükümlülüğü getiriyor. Sınır dışı etme, ya kendi ülkelerinde ya da bu göçmenleri kabul etme anlaşması olan Ruanda gibi bir üçüncü ülkeye hızlı bir şekilde sınır dışı edilmesini öngörüyor. Anlaşma, şu anda en yüksek İngiliz mahkemesi önünde müzakere edildiğinden, yasa yürürlüğe girdikten sonra göçmenlere ne olacağı belirsiz.

Yasayla birlikte muhafazakar hükümet, öncelikle Manş Denizi'ni geçerek küçük teknelerle ülkeye giren göçmenlerin sayısını azaltmak istiyor. Bunlar, tüm sığınmacıların yaklaşık yüzde 45'ini oluşturuyor. 2022 rekor yılında 45 binden fazla göçmen vardı. Bu yıl şimdiye kadar, sayı 12 binden fazla. Haziran ayında neredeyse 8 bin göçmen vardı, bu önceki herhangi bir Haziran ayına göre daha fazla.

Yasa, Birleşik Krallık'ta ve uluslararası kuruluşlarda yaygın eleştirilere yol açtı. Basında çıkan haberlere göre, hükümet oylamayı "büyük bir zafer" olarak kutladı, muhalefetten eleştiri geldi. İşçi Partisi Milletvekili Stella Creasy, "Tekneleri durdurmayacak. Çocukların hayatını mahvedecek” dedi.

BM: YASA ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL EDİYOR

Birleşmiş Milletler, bugün yaptığı açıklamada yasa dışı yollardan gelen göçmenlerin ülkeye sığınma talebinde bulunmalarını engellemeyi planlayan yeni İngiliz göç yasasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada , İngiltere Parlamentosu'ndan Pazartesi-Salı gecesi geçirilen yasanın İngiltere'nin uluslararası insan hakları ve mülteci hukuku kapsamındaki yükümlülükleriyle "çeliştiği" belirtildi.

Yasadışı göçle mücadeleyi öncelik haline getiren muhafazakar Başbakan Rishi Sunak için hayati önem taşıyan bu metnin, yine de Kral III. Charles tarafından onaylanması gerekiyor.