İran Cumhurbaşkanı Afrika turunda

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, üç günlük Afrika turuna Kenya’nın başkenti Nairobi’yi ziyaret ederek başladı.

Bir İranlı yönetici 11 yıl sonra ilk kez Afrika kıtasını ziyaret ediyor.  İbrahim Reisi, üç günlük kıta turunun ilk ayağı olarak Nairobi’ye ziyarette bulundu.

Bu ziyaret İran’ın uluslararası alandaki diplomatik tecrit durumunu kırmaya çalıştığı bir döneme denk geldi.

Reisi’yi Kenya Cumhurbaşkanı William Ruto karşıladı. İran Cumhurbaşkanının daha sonra Uganda ve Zimbabwe’ye giderek sırasıyla mevkidaşları Yoweri Museveni ve Emmerson Mnangagwa ile görüşmesi bekleniyor.

Resmi haber ajansı IRNA’ya göre Reisi’ye Afrika turunda Dışişleri Bakanı ve iş insanlarından bir heyet eşlik ediyor.

İran Dışişleri Bakanı Nasır Kenani, üç günlük turneyi Tahran ile Afrika ülkeler arasında ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek için “yeni bir çıkış noktası” olarak değerlendirdi. Kenani, İran ile üç Afrika ülkesinin daha çok “ortak siyasi bakışının” olduğunu söyledi.

Afrika son aylarda Batı ile Rsya arasında yoğun bir diplomatik savaşın sahnesi haline geldi. Özellikle Ukrayna savaşından bu yana taraflar Afrika ülkelerini kendi yanlarına çekmeye çalışıyor.

Afrika ülkeleri Ukrayna savaşından dolayı özellikle gıda fiyatlarında sert yükselişlere konu oldu.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Endonezya ziyareti ardından haziran ayında üç “dost” Latin Amerika ülkesi Venezuela, Nikaragua ve Küba’yı ziyaret ederek, başta ABD olmak üzere “emperyalist güçleri” kınamıştı.

Tahran aynı zamanda Doğu'ya dönük bir stratejinin parçası olarak Çin ve Rusya ile bağlarını güçlendirirken, Washington ile özellikle nükleer enerji konusunda dolaylı görüşmelere rağmen Batı ile ilişkiler gerginliğini korumaya devam ediyor.

Geçen hafta İran, Çin ve Rusya'nın kurucu üyeleri olduğu, 2001 yılında oluşturulan ve bölgesel bir yapı olan Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (SCO) katılmıştı