İran’da petrol sektörü için üst düzey alarm verildi

İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh, maddi veya siber saldırı tehdidi karşısında petrol sektörünü için resmi olarak “üst düzey alarm” verdi.

Petrol Bakanı Zanganeh, yayınladığı mesajda “fiziki veya siber saldırı tehdidi karşısında tüm petrol sanayisi altyapıları ve şirketlerinin maksimum alarm durumunda olmalarının gerekli olduğunu” belirtti.

Bakanlık sitesinde yayınlanan açıklamada bu tedbirlerin ABD’nin yaptırımları ve “topyekün ekonomik savaşı” hesaba katılarak alınması gerektiği ifade edildi.

Tahran yönetimi, 21 Eylül’de petrol sektörünün siber saldırı sonucu aksadığına ilişkin bazı basın organlarında çıkan bilgileri inkar etmişti.

Suudi Arabistan, ABD, Almanya, İngiltere ve Fransa, 14 Eylül’de Suudi petrolünü felç eden saldırılardan dolayı İran’ı suçluyor. Saldırıyı Yemenli Husiler üstlenmişti ancak Batılı bir çok başkent bu üstlenmeyi inandırıcı bulmuyor.

ABD Başkanı Donald Trump da Suudi Arabistan’a yönelik saldırı ardından İran’a “yanıt” verme hazırlığında olduklarını belirtmişti. Washington yönetimi ilk olarak İran Merkez Bankası’na yönelik yaptırımları sertleştirdi.

İran Telekomünikasyon bakanı Muhammed Cevad Azari Jahrumi, geçmişte İran’ın “siberterörizm ile karşı karşıya kaldığını” kabul etmişti. Bu saldırıların başında, Amerikan-İsrail yapımı Stuxnet isimli virüsle yapılan saldırı geliyor. Sözkonusu virüs 2010’da İran nükleer tesislerindeki bir bilgisayara yerleştirilerek, uranyum zenginleştirmek için kullanılan santrifüj alanını ağır bir şekilde etkilemişti.