İran’dan stratejik adalar etrafında deniz tatbikatı

İran Devrim Muhafızları, Körfez’de stratejik önemdeki adaların yakınında deniz tatbikatları başlattı.

Resmi İrna haber ajansına göre “Devrim Muhafızları’nın Körfez’daki İran adalarını savunmak amacıyla deniz tatbikatı çarşamba sabahı” başladı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Ali Ozmae, tatbikatın Ebu Musa adası yakını ile Büyük ve Küçük Tunb adaları çevresinde yürütüldüğünü belirtti. Tatbikatın süresi konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı.

Irna, Devrim Muhafızları gemilerinin Kadir seyir füzesi sistemi ve Fatih 360 balistik füzeleri ile donatıldığını bildirdi.

Resmi haber ajansına göre ordu, yapay zeka ile donatılmış insansız su üstü gemilerinin yanı sıra savaş uçakları, helikopterler ve insansız hava araçları da konuşlandırdı.

Her üç ada stratejik Hürmüz Boğazı’nın girişinde bulunuyor. Bu boğazdan dünyada deniz yoluyla taşınan petrolün beşte biri geçiyor. Sözkonusu adalar İran’ın kontrolünde ancak Birleşik Arap Emirlikleri hak iddia ediyor ve bu nedenle onlarca yıldır anlaşmazlık kaynağı oluyor.

Arap Yarımadası'ndaki altı ülkeyi bir araya getiren Körfez İşbirliği Konseyi (GCC), İran'ı 1971'den beri bu adaları yasadışı bir şekilde "işgal etmekle" suçluyor.

Temmuz ayı başlarında ABD Donanması, İran kuvvetlerinin Umman açıklarında iki petrol tankerine el koymasını engelledikten bir gün sonra, İran'ın uluslararası Körfez sularında bir ticari gemiye el koyduğunu duyurmuştu. Tahran'a göre, sözkonusu gemi "bir milyon litreden fazla kaçak yakıt" taşıyordu.

Birkaç gün sonra ABD, İran'ı Körfez'deki teknelere el koymaktan caydırmak için muhrip tipi bir savaş gemisi ile F-35 ve F-16 savaş uçaklarını Orta Doğu'ya konuşlandıracağını duyurdu.