İran ile ABD arasında tutuklu değişimi için anlaşma

İran, Tahran’daki Evin cezaevinde bulunan Amerikalı tutukluların serbest bırakılması karşılığında ABD’deki İranlı tutukların bırakılması için anlaşma sağlandığını duyurdu.

Irna haber ajansının bilgili bir kaynağa dayandırdığı haberine göre “ABD’deki 5 İranlı mahkum ve İran’daki 5 ABD’li mahkum takas edilecek.”

İran asıllı ABD vatandaşları Siamak Namazi, Emad Sharqi, Morad Tahbaz ve adı açıklanmayan başka bir tutuklu perşembe günü ev hapsine nakledilmek üzere Evin cezaevinden ayrıldı. Başka bir ABD’li tutuklunun serbest bırakılmasının da müzakerelerin parçası olduğu bildirildi. Sözkonusu beşinci tutuklu birkaç hafta önce ev hapsine alınmıştı. Irna ajansı, İran'ın BM'deki misyonuna atıfta bulunarak bu bilgiyi doğruladı.

Tutuklu ABD vatandaşlarının tümü İran asıllı. İran ise çifte vatandaşlığı tanımıyor ve ABD ile 1979 İslam Devrimi’nden bu yana diplomatik ilişki kurmuyor.

Bu anlaşma, İran ile ABD arasında yoğun gizli görüşmelerin ardından geldi. İran, Umman’ın arabuluculuğunda ABD ile dolaylı müzakerelerde bulunduğunu haziran ayında doğrulamıştı.

Müzakerelere yakın bir kaynağa göre, müzakereler Güney Kore'de dondurulan altı milyar dolarlık İran fonunun Katar'daki özel bir hesaba aktarılmasına odaklandı. İran’ın Katar'a aktarılan fonları ancak gıda ve ilaç gibi insani yardım alımları için kullanabileceği belirtildi.

Irna'ya göre, "Irak bankası TBI'deki önemli miktarda İran fonu" da aktarılabilir. Ajans, bir Avrupa bankasında dondurulan İran fonlarının transfer edilmesi sürecinin başladığını da duyurdu.

Resmi haber ajansı Irna, bilgili bir kaynağa atıfta bulunarak, "serbest bırakılan para İran'ın belirttiği hesaplara yatırılmadan tutsak takasının gerçekleşmeyeceğini" belirtti.

İran adli makamı, Ağustos 2022'de, aralarında Reza Sarhangpur ve Kambiz Attar Kaşani'nin de bulunduğu onlarca İran asıllı kişinin Tahran'a karşı uygulanan "Amerikan yaptırımlarını delmekle" suçlanarak tutuklandığını bildirmişti.