İspanya Meclisi Franco’nun naaşının kaldırılmasını istiyor

İspanya’da parlamentonun alt kanadı Temsilciler Kongresi tarafından alınan bir kararla, on yıllarca boyunca ülkeye zulmeden diktatör Franco’nun mozolesinin kaldırılması istendi.

Temsilciler Kongresi’ne getirilen bir tasarıda, İspanya İç Savaşı’nda ölen faşizm yanlıları için inşa edilen El Valle de los Caidos (İspanya için ölenlerin vadisi) adlı mozolede gömülen general Francisco Franco’nun naaşının çıkarılması isteniyor.

Tasarı hükümetin, 41 yıl önce İspanya faşizminin halen ayakta olan en önemli sembollerinden olan mozoleye gömülen Franco’nun naaşının başka bir alana tahliye edilmesi için harekete geçmesini talep ediyor.

Temsilciler Kongresi’nde yapılan oylamada 1’e karşı 198 oyla kabul edilen tasarı, hükümetin 2007 yılında kabul edilen ‘Tarihi Hafıza Yasası’nı hayata geçirmesi ve Franco’nun naaşını El Valle de los Caidos’dan çıkararak ilk adımı atmasını öneriyor. Başbakan Mariano Rajoy’un başında olduğu sağcı Halk Partisi (PP) milletvekilleri ise oylamaya katılmadılar.

El Valle de los Caidos adlı mozole, 1936-1939 yılları arasında sol ve devrimci güçlerin birleştiği Cumhuriyetçiler ile savaşta ölen milliyetçi ve faşistler için inşa edilmişti. Mozole, 1940-1958 yılları arasında inşa edilen mozolenin yapım emrini faşist diktatör Franco bizzat vermişti.

1936 yılında ülkedeki sol iktidara karşı Francisco Franco liderliğinde isyan eden milliyetçiler, dönemin Nazi Almanyası’nın da desteğini alarak 1939’da savaşı kazanmışlardı. O tarihten 1975 yılında Franco’nun ölümüne kadar İspanya’da milliyetçilik, koyu Katoliklik ve anti-komünizm esaslarına dayanan ‘Falanjist’ rejim hüküm sürmüştü.