İtalya’da şiddetli fırtına ve yangınlar: 5 ölü

İtalya’da şiddetli fırtınalar ve yangınlar nedeniyle en az 5 kişi hayatını kaybetti. Hükümet en fazla etkilenen bölgelerde olağanüstü hal ilan etmeyi tartışıyor.

Başbakan Georcia Meloni yaptığı açıklamada kuzeydeki Brescia’da bulunan bir izci kampında 16 yaşındaki bir kız çocuğu ile Lissone’de bir kadının kötü hava koşullarının yol açtığı ağaç düşmesi sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

Saatteki hızı 110 kilometreye varan şiddetli rüzgarlar, yağmur ve dolu yağışları Milan bölgesinde salı sabahı etkili oldu. Ülkenin ekonomi başkenti olarak kabul edilen Milan’da sokaklar sular altında kaldı, ağaçlar köklerinden sökülerek birçoğu yollara devrildi. Yerel kamu ulaşım şirketi elektrik ağlarında ciddi hasarlar oluştuğunu bildirdi.

Ülkenin kuzeyini vuran kötü hava koşullarına paralel olarak, güneyde aşırı sıcaklar etkili oldu. Sicilya’da Sivil Savunma’ya göre hava sıcaklığı 47,6 derece olarak ölçüldü.

İtalya medyasına göre Palermo yakınında bir evin yanması sonucu yetmişli yaşlardaki iki kişinin cesedi yanmış halde bulundu. 88 yaşındaki başka bir kadının da hayatını kaybettiği bildirildi.

Sicilyalı itfaiyeciler, Pazartesi'den Salı'ya kadar bir gecede, biri Palermo havaalanı yakınlarında olmak üzere çok sayıda yangına karşı da mücadele etti.

Büyük hava olaylarını takip eden Avrupa Şiddetli Fırtınalar Laboratuvarı'na göre, pazartesi akşamı Pordenone (kuzeydoğu) eyaletindeki Azzano Decimo'da 19 cm'lik rekor boyutta bir dolu yağışı meydana geldi.

Demiryolu ulaşımı da bu yangınlardan etkileniyor. Sivil Savunma Bakanı Nello Musumeci salı günü Facebook'ta "İtalya'da son on yılların en karmaşık günlerinden birini yaşıyoruz: kuzeyde sel, hortum ve dev dolu yağışları, güneyde kavurucu sıcak ve yıkıcı yangınlar" dedi.

Bakan, "Ülkemizi etkileyen iklim değişikliği, kimseye hiçbir mazeret göstermeden hepimize bir tavır değişikliği dayatıyor" dedi.