Şiilerden Erdoğan’a ‘Kerkük’ tepkisi: Türk güçleri çıkarılsın

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kerkük bir Türkmen kentidir” sözlerine Iraklı Şiilerden sert tepki geldi.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya dönüşü ardından yaptığı açıklamada Kerkük’teki durumu yakından takip ettiklerini belirterek, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Müsteşarı İbrahim Kalın’ın “Barzani ailesi ve Sudani ile temasa geçtiğini, Fidan’ın İran’daki açıklamasından sonra durumun biraz sakinleştiğini” söyledi. Erdoğan ayrıca “Kerkük bir Türkmen kentidir” iddiasında bulundu.

Esahip Ehil El Hak Hareketi Başkanı Qeys Xezeli, Kerkük’ün bir Irak kenti olduğunun altını çizerken, Türkmenlerin Iraklı olmadıklarını ve dolayısıyla da hiçbir devletin Irak’ın iç işlerine karışma hakkının olmadığını kaydetti.

Feyleqa Weed Sadiq Genel Sekreteri Şêx Muhammed Temimi, “Erdoğan’ın Kerkük’e ilişkin açıklamalarını şiddetle kınıyoruz. Kerkük Irak’ın bir kentidir. Arapların, Kürtlerin ve Türkmenlerin bir kentidir. Bu nedenle hiçbir devletin Irak’ın iç işlerine karışmasına izin vermeyiz. Kerkük, tüm bileşenler ve mezheplerin kardeşlik, barış ve sevgi simgesi olarak kalacaktır” dedi.

Temimi, işgalci Türk devlet güçlerinin Kerkük’ten çıkarılması çağrısında bulunarak şunları ifade etti: “Irak topraklarını işgal eden yabancılara karşı savunma güçlerinin Irak topraklarını savunma mücadelesi devam ediyor. İşgalci Türk güçleri buradan ayrılmasalar dahi Erdoğan’ın tüm paralı askerleri mevzilerinden uzaklaştırılacaktır.”