Ültimatom sona erdi, Nijer’e askeri müdahale olacak mı?

Askeri darbenin yaşandığı Nijer’e Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (CEDEAO) tarafından verilen ültimatom bu pazar günü sona eriyor.

Nijer’deki darbeciler üzerinde baskılar yoğunlaşıyor. CEDEAO tarafından yedi gün önce verilen ültimatom bu pazar sona eriyor. CEDEAO, darbecilerden Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u görevine iade etmesini istemiş, aksi halde askeri müdahalede bulunacakları uyarısında bulunmuştu. Bazum, 26 Temmuz’dan bu yana cumhurbaşkanlığı sarayında alıkonulmuş durumda.

CEDEAO’dan bir yetkili, 4 Ağustos Cuma günü yaptığı bir açıklamada ültimatomun sona ermesine 48 saat kala, CEDAO genelkurmay başkanlarının Nijer cuntasına karşı "olası bir askeri müdahalenin hatlarını belirlediklerini” ifade etmişti.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, CEDEAO’nun darbe girişimini bertaraf etme çabalarını "tavizsiz ve kararlılıkla" desteklediğini bildirdi. Bakanlık, “Nijer'in geleceği ve tüm bölgenin istikrarı tehlikede" dedi.

Darbeciler ise "herhangi bir saldırganlığa derhal yanıt" vereceklerini bildirdi.

Geçen hafta Perşembe akşamı televizyonda okunan bir kararnamede, "Nijer halk casuslar ve yabancı silahlı kuvvetler konusunda uyanık olmaya" çağrılmıştı.

Darbeciler, vatandaşlardan “şüpheli bireylerin hareketi veya ülkeye girişlerine ilişkin tüm bilgileri yetkililere bildirmesini” istemişti.