AB: Ankara zorunluluklarını yerine getirmiyor

AB: Ankara zorunluluklarını yerine getirmiyor

Avrupa Birliği Dişişleri Konseyi, Türkiye zorunluluklarını yerine getirmediği için AB ile Türkiye üyelik sürecinin çıkmazda olduğu tepkisinde bulundu. Ankara ise müzakere başlıklarının siyasi gerekçelerle bloke edildiğini söyledi. 

Avrupa Birliği Dışişleri Konseyi yaptığı yazılı açıklamada, “Avrupa Birliği, tekrarlanan taleplerine rağmen, Türkiye’nin zorunluluklarını yerine getirmeyi reddettiğini büyük bir üzüntüyle belirtir” dedi.

Açıklamada, “Avrupa Birliği, Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilişkilerinde normalleşmeye doğru hiçbir ilerleme kaydetmediğini de belirtir” ifadeleri yer aldı. Kıbrıs’ın kuzeyi 1974 yılından beridir Türk işgali altında.

Öte yandan Avrupa Birliği, üyelik müzakerelerinde bir jest yapmaya hazır olduğunu da bildirdi.

Brüksel’de bugün yapılan Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Konseyi'nin 51. Toplantısı sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Haziran ayında bölgesel politikaya ilişkin 22. müzakere başlığını açmayı umduklarını söyledi.

Basın toplantısında 30 Haziran’a kadar AB Dönem Başkanlığını yürütecek olan İrlanda'nın Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Ticaret Bakanı Eamon Gilmore ve  Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı.

Ancak Türkiye’nin iyi niyetini göstermesi gerektiğini kaydeden Füle, görüşmelerin iyileşmesinin başında mültecilerin kabulü konusunda ortak standartlara uyulmasının geldiğini söyledi. AB, Türkiye’den bu anlaşmayı imzalaması ve hayata geçirmesini istiyor.

Bu anlaşma, AB’ye kaçak göçmen akışına karşı mücadelenin kolaylaştırılması açısından önemli görülüyor, zira Türkiye göçmenler için Yunanistan’a doğru geçiş noktası haline geldi.  2012’de Ankara tarafından parafe edilen bu anlaşmanın imzalanmasına karşılık, Avrupa Birliği de Türkiye vatandaşlarına vize kolaylığı tanıyacak.

Avrupa Birliği’nin tavrına tepki gösteren Davutoğu, "AB, Türkiye ile daha güçlüdür, Türkiyesiz AB eksiktir" dedi. Kısa sürede tam üyelik isteyen Davutoğlu, İrlanda Dönem Başkanlığı’nda 22. Faslın Haziran ayında açılmasını beklediklerini ifade etti.

"Türkçede bir tabir vardır. 'Bir çiçekle bahar gelmez.” diyen Davutoğlu, “Siyasi sebeplerle bloke edilen tüm başlıklardaki blokaj kaldırılmalı ve hızlı katılım sürecine geçilmeli. Yoksa bu hızla giderse bir 50 yıl daha bekleriz” şeklinde konuştu.

Davutoğlu, Türkiye-AB ilişkilerinin bugün her zamankinden daha önemli hale geldiğini savunurken, bu konuda AB'nin yeni bir stratejik perspektife ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.