AB’de her dört gençten biri halen işsiz

AB ülkelerindeki işsizlik oranı gerilemeye devam ederken, 28 ülkeden sadece dördünde artış gösterdi. 25 yaş altı gençlerdeki işsizlik oranları bazı ülkelerde halen oldukça yüksek.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki işsizlik oranı gerilemeye devam ederken, 28 ülkeden sadece dördünde artış gösterdi. 25 yaş altı gençlerdeki işsizlik oranları bazı ülkelerde halen oldukça yüksek.

Avrupa Birliği İstatistik Kurumu (Eurostat) tarafından yayınlanan Ekim sonu verilerine göre, Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülkede toplam 22 milyon 497 bin kişi işsiz idi. Eylül ayına oranla işsiz sayısının 36 bin azaldığı AB genelinde işsizlik oranı yüzde 9,3 olarak kaldı.

19 AB ülkesinin dahil olduğu Euro Bölgesi’nde ise işsizlik oranı yüzde 10,7’ye gerileyerek, Ocak 2012’den bu yanaki en düşük seviyesine indi. Toplamda 17 milyon 240 bin kişinin işsiz olduğu Euro Bölgesi’ndeki işsizlerin sayısı bir yıl öncesine oranla 1 milyon 302 bin geriledi. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında işsizlik oranı yüzde 11,5 olarak gerçekleşmişti.

ALMANYA VE ÇEK CUMHURİYETİ EN DÜŞÜK İŞSİZLİK ORANINA SAHİP

Eurostat’ın işsizlik hesaplama metoduna göre en düşük oran yüzde 4,5 ile Almanya’da görülürken, Çek Cumhuriyeti’nde yüzde 4,7, Malta’da ise yüzde 5,1’lik işsizlik oranı kayıtlara geçti.

AB’de en yüksek işsizlik oranı yüzde 24,6 ile Yunanistan ve yüzde 21,6 ile  İspanya’da görüldü.

Geçen yılın aynı dönemine oranla 24 ülkede işsizlik oranı gerilerken, Fransa, Finlandiya ve Belçika’da ise artış yaşandı.

YUNANİSTAN VE İSPANYA’DA HER İKİ GENÇTEN BİRİ İŞSİZ

25 yaş altı gençler arasındaki işsizlik oranı AB genelinde yüzde 22,3 olurken, yüzde 47,9 ile Yunanistan en yüksek genç işsiz oranına sahip. İspanya’da bu oran yüzde 47,7 ve İtalya’da yüzde 39,8 olarak kaydedildi.