AB'de serbest dolaşım muamması

Avrupa'da 6 ülke, sınırlarında pasaport ve kimlik kontrolleri yapıyor.

Pazartesi günü son olarak Danimarka'nın uygulamaya başladığı pasaport kontrolleriyle birlikte Avrupa'da pasaport kontrolü uygulayan ülkelerin sayısı 6'ya yükseldi.  

Danimarka, Pazartesi günü sınır kontrollerine başlayan komşusu İsveç'ten sonra zorunlu olarak kontrollere başlamak zorunda olduğunu duyurmuş ve ülkeye göç akışının yaşandığı Almanya sınırında pasaport ve kimlik kontrollerine başlamıştı. 

Danimarka ve İsveç dışında Fransa, Avusturya, Almanya ve AB üyesi olmayan Norveç'te sınır kontrolleri uyguluyor. 

6 ülkenin sınır kontrollerine başlaması, 1985 yılında Luksemburg'un Schengen bölgesinde imzalan ve Avrupa içinde serbest dolaşımı ifade eden Schengen uygulamasının sonu olarak değerlendiriliyor. 

Avrupa Komisyon'u tarafından düzenlenen Schengen kuralları gereği bir ülke kendi kamu güvenliğinden endişe ettiği durumlarda Komisyonu önceden haberdar ederek, sınırlarında 30 güne kadar varan sınır kontrollerine başlayabilir. Sonrasında bu kontroller, Komisyon'un da onayıla, 6 aya kadar uzatılabilir. Ancak Danimarka örneğinde olduğu gibi acil durumlarda Komisyon haberdar edilmeden ilk anda 10 günlük kontrol başlatılıp, sonra bu kontroller kademeli olarak 20 gün ve 2 aya uzatılabilir. 

Avrupa Komisyonu sınır kontrolleri konusunda yaptığı açıklamada Fransa, Almanya, Avusturya, Norveç ve İsveç'in sınır kontrollerine başlamasının kamu güvenliği açısından gerekli olduğunu ancak Danimarka'nın Komisyon'a haber vermeden aldığı kontrol kararının gerekliliğine hala ikna olmadıklarını duyurdu. 

2015 yılında Schengen sınırlarını geçen 1.5 milyon göçmen olduğunu tahmin ediyor. İtalya ve Yunanistan sınırını geçerek Schengen bölgesine giren göçmenler, başta Almanya ve İsveç olmak üzere Kuzey Avrupa ülkelerine giderek buralarda sığınma talebinde bulunuyorlar. 

Birlik'in en çok mülteci kabul eden ülkelerinden Almanya 2015 yılında 1.1 milyon, İsveç ise 150 bin sığınma talebini kabul etti