AB'den Lampedusa’daki ‘tüyler ürpertici’ muameleye tepki

AB'den Lampedusa’daki ‘tüyler ürpertici’ muameleye tepki

Avrupa Komisyonu,  İtalya’nın Lampedusa Adası’nda göçmenlere “tüyler ürpertici muamele” yapıldığı tepkisinde bulunarak, soruşturma başlattıklarını bildirdi.  Komisyon İtalya’ya bu konuda yaptırım uygulanabileceği uyarısında bulundu.

Avrupa Komisyonu (AK) içişlerinden sorumlu komiseri Cecilia Malmström, Twitter hesabında yaptığı açıklamada “Lempedusa dahil çok sayıda tutuklama merkezlerindeki tüyler ürpertici uygulamalara ilişkin soruşturma başlattık” dedi.  Malmström, buna karşı bir ihlal prosedürü başlatmaktan çekinmeyecekleri uyarısında bulundu.

Malmström’ün bu tepkisi bir İtalyan kamu televizyonunda yayınlanan Lampedusa’daki merkezlerde göçmenlere yapılan kötü muameleye ilişkin görüntüler ardından geldi.

“Rai2” televizyonunda Pazartesi akşamı yayınlanan görüntüler bir mülteci tarafından gizli bir şekilde çekilmiş. Görüntüler duş kuyruğunda çıplak ve soğuk havada bekletilen göçmenlere dezenfektan bir madde içeren su sıkıldığı görülüyor.

Bu görüntüler ardından çok sayıda örgüt ve yetkili tarafından tepki geldi. Lampeduda Belediye Başkanı Giusy Nicolini yaşananları “toplama kampı”na benzetti.

İtalya Başbakan Enrico Letta “şok” olduğunu söylerken, derinliğine bir soruşturma başlatılacağını ve sorumlularının cezalandırılacağını söyledi.  Patlamento Başkanı Laura Boldrini bu koşulların “uyar bir ülkeye yakışmadığını” kaydetti.,

Corriere della Sera gazetesine konuşan mülteci merkezini yöneten kooperatif sorumlus Cono Galipo, personelin sağlık makamları tarafından verilen “yürürlükteki sağlık protokollerine” uyduğunu ve “gerçeğin görüntülerdekinden farklı” olduğunu savundu.