AB’den sınır güvenliği ve mülteciler için ek 1,7 milyar euro

Avrupa Birliği (AB) liderleri, mülteci ‘kriziyle’ mücadele adı altında 1,7 milyar euroya kadar ek fon kullanılmasında uzlaştı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’un çağrısıyla Brüksel’de acil toplanan AB ülkeleri liderleri,  son aylarda sayısı 500 bini aşan mültecilerin birlik ülkelerine girişini engelleme konusunda uzlaştı. Bu kapsamda AB’nin dış sınırlarının güvenliğinin arttırılması ile Suriye’ye komşu ülkelerdeki Birleşmiş Milletler ajanslarına 1 milyar euro yardım yapılması kararlaştırıldı.

Zirvede konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Afganistan gibi ülkelerde yaşanan savaşlar nedeniyle Avrupa’ya yönelik mülteci akınının da devam edeceğini söyledi. Tusk, “söz konusu olan binlerce değil, milyonlarca mültecidir” diyerek, AB ülkelerinin hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, Avrupa ülkeleri olarak ‘makul çözümler’ bulabileceklerini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise, AB’nin mülteciler için ayıracağı ek bütçenin Lübnan, Türkiye ve Ürdün gibi ülkelerdeki BM yardım ajanslarına aktarılmasını istedi.

AB’nin dünkü zirvede kararlaştırdığı ek bütçeyle birlikte sınır güvenliği ve mülteciler için ayırdığı bütçe toplamda 9 milyar euroya ulaşacak.

Ek bütçe ile ayrıca Yunanistan ve İtalya gibi AB ülkelerindeki mülteci kamplarındaki barınma ve beslenme gibi sorunlara çözüm bulunması amaçlanıyor. AB yetkilileri, bu iki ülkedeki yetersizlikler nedeniyle yüz binlerce mültecinin diğer birlik ülkelerine yöneldiğini düşünüyor.