AB: Gabon’daki darbe hileli seçimlerin sonucu

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gabon’daki askeri darbenin hileli seçimlerden sonra geldiğini ve Nijer’deki darbeden farklı olduğunu belirtti.

İspanya’nın Toledo kentinde düzenlenen AB dışişleri bakanları toplantısında konuşan Josep Borrell, Nijer ile Gabon’da yaşanan darbeler arasındaki farka vurgu yaparak, Gabon’da Ali Bango rejimini deviren darbenin “usulsüzlüklerle” dolu seçimlerden yaşandığını belirtti.

HİLELİ SEÇİMLER KURUMSAL DARBEDİR

Borrell, "Askeri darbeler elbette çözüm değil ama Gabon'da usulsüzlüklerle dolu seçimlerin yaşandığını unutmamalıyız" derken, hileli bir seçimlerin de "kurumsal darbe" olarak yorumlanabileceğini kaydetti.

Gabon'da ikamet eden Avrupalı ​​vatandaşların tahliyesinin planlanmadığını belirten Borrell, durumun "sakin" olduğunu ve “şiddet konusunda herhangi bir risk görmediklerini" ifade etti.  Borrell, "Durum Nijer'dekinden kökten farklı" diye ekledi.

Gabon’da askerler Çarşamba günü Ali Bongo’nun yeniden seçildiğinin açıklanmasından birkaç dakika sonra darbe yaptıklarını duyurarak, Bongo rejimine son verdi. Darbe ardından ülkede sevinç gösterileri gerçekleşti. Petrol zengini bu ülkede Bongo ailesi 55 yılı aşkın bir süredir iktidardaydı.

Toledo’da yalpan toplantının gündeminde Ukrayna savaşı ve 26 Temmuz’da Muhammed Bazum iktidarını deviren Nijer’deki askeri darbe var.

Nijer’deki darbe Sahel bölgesindeki gerilimi tırmandırdı.  2020 yılından bu yana Sahel bölgesinde üç sivil hükümet askerler tarafından devrildi. Sahel’de birçok bölge “cihatçı” olarak sınıflandırılan grupların denetiminde bulunuyor.

Borrell, “Nijer'de başkan demokratik olarak seçilmiş bir başkandı (...). Gabon'da askeri darbeden birkaç saat önce seçimler çalındığı için kurumsal bir darbe yaşandı. Gabon'un, ülkeyi 50 yıl boyunca yöneten bir aileyle gerçek bir demokrasi olduğunu söyleyemem" vurgusunda bulundu.