AB, havadan gelenleri fişleme yolunda

13 Kasım’da Paris’te DAİŞ’in düzenlediği saldırılar ardından Avrupa Birliği bir dizi tedbire gidiyor.

13 Kasım’da Paris’te DAİŞ’in düzenlediği saldırılar ardından Avrupa Birliği bir dizi tedbire gidiyor. Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği İçişleri Bakanları, Fransa’nın da ısrarı ile yolcuların isimlerini kaydetme sistemine gitmeyi kabul etti.

2011 yılında yasalaşan sisteme göre, AB sınırlarına hava yolu ile gelen yolculuğu yapanlar kayıt altına alınacak. Böylece söz konusu kişiler AB sınırına ulaşmadan, güvenlik kontrolünden geçmiş olacak. Tehlikeli kişiler de tespit edilebilecek.

Ayrıca DAİŞ saflarına katılmak için Suriye ve Irak’a giden AB vatandaşları da fişlenmiş olacak. Söz konusu bilgilere ise çok sınırlı sayıda insan ulaşabilecek.

Avrupa Parlamentosu sivil özgürlükler komisyonu, 15 Temmuz’da yasayı kabul etti ve bloke etti. AP verilerin işlenişi, bilgi alı verişi konusunda bazı garantiler istiyor.

AP, “Bu verilerin sadece uluslararası suçları ve terörist saldırıları tespit etmek, araştırmak ve hukuki yollarla takip etmek” amacıyla kullanılması gerektiğini de belirtti.

Yasanın hayata geçirilmesi için AB üyesi ülkelerin yerelde de onaylaması gerekiyor.

AB, ABD, Kanada ve Avustralya’daki uygulamaların benzerini uyguluyor. 15 üye ülkede yasa onaylanmış olsa bile bütün üye ülkelerde onaylanması bekleniyor.