AB Hizbullah’ı ‘terör’ listesine almayı öngörüyor

AB Hizbullah’ı ‘terör’ listesine almayı öngörüyor

Avrupa Birliği’nin Lübnan Hizbullah’ının askeri kanadını “terörist örgütler” listesine almayı öngördüğü bildirildi.

AFP’nin adını vermeyen diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre İngiltere Avrupalı ortaklarına bu yönlü bir talepte bulundu. Bu sorun üzerine tartışmaların Haziran başında başlayacağı bildirildi.

Bir diplomat, “Hizbullah’ın askeri kanadını Haziran sonuna kadar terörist örgütler listesine almak için bir anlaşma umuyoruz” dedi.

Hizbullah’ın bu listeye alınması, Avrupa Birliği’nin 27 ülkesinin tümünün onayını gerektiriyor.  ABD ve İsrail uzun zamandan beridir Avrupalılardan bu konuda tedbir almalarını istiyor. Ancak AB üye devletleri böyle bir kararın, Hizbullah’ın kilit bir role sahip olduğu Lübnan’ı istikrarsızlaştırabileceği çekincesi taşıyordu. Yine Hizbullah’ın bölgede bulunan BM gücü Finul’a misillemede bulunabileceğinden endişe ediliyordu.

AB’de Hizbullah’a yönelik böyle bir girişim, Suriye’deki savaşta Hizbullah üyelerinin rejimle birlikte hareket ettiği yönündeki iddialar ardından gelmesi dikkat çekti. Hizbullah savaşçılarının bu savaşta, Batı destekli silahlı gruplara karşı belirgin rol oynadıkları ifade ediliyor.