AB, sınır kontrollerini arttıracak

Paris’te 13 Kasım’da düzenlenen saldırıların ardından Avrupa Birliği üyesi ülkeler bir dizi tedbir geliştirme kararı aldı.

Paris’te 13 Kasım’da düzenlenen saldırıların ardından Avrupa Birliği üyesi ülkeler bir dizi tedbir geliştirme kararı aldı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de acil bir şekilde toplanan Avrupa Birliği İçişleri ve Adalet Bakanları, sınır kontrollerinin hemen arttırılması yönünde karara vardı. Karar AB vatandaşları için de uygulanacak. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve Avrupa Birliği Komisyonu’nun yılsonuna kadar da Şengen yasalarının gözden geçireceğini belirtti.

AB içişleri ve adalet bakanları ayrıca hava yolu ile AB sınırlarına giriş yapanların listelenmesi konusunda da anlaştı. Ayrıca silah kontrolü yapılacağı da belirtiliyor.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazaneuve Fransa’nın gündeme alınmasını önerdiği üç noktanın kabul edildiğini belirtti. “Ülkemizin sesi dinlendi” diyen Cazaneuve, yılsonuna kadar silah kontrolü, hava yolu ile yolculuk yapanların listelenmesi konusunda karara vardıklarını söyledi.

Fransa özellikle PNR olarak da isimlendirilen Yolcu İsim Kayıt sisteminin hayata geçirilmesi konusunda ısrarlı. Bu dosyalama ile AB sınırlarına girenlerin hareketlerinin kontrol edilmesi çok daha rahat bir şekilde sağlanabilecek. Söz konusu karar, şimdilik Avrupa Parlamentosu’nun sivil özgürlükleri kısıtlayacağından kaynaklı engellemesinden dolayı dondurulmuş durumda.