AB: TTIP tarıma faydalı olma kaydıyla kabul edilecek

Avrupa Birliği (AB) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki serbest ticaret antlaşması (TTIP) müzakerelerine dair gizlilik devam ediyor.

Avrupa Birliği (AB) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki serbest ticaret antlaşması (TTIP) müzakerelerine dair gizlilik devam ediyor. AB Komisyonu’ndan ise, TTIP’nin ‘Avrupa tarımına zarar verecek şekilde olmayacağı’ açıklaması geldi. 

France 5 kanalında yayınlanan ‘C politique’ programına katılan Komisyon’un ekonomiden sorumlu Komiseri Pierre Moscovici, son dönemlerde tarım sektöründe yaşanan krize değindi. Krizin Fransa başta olmak üzere AB ülkelerindeki tarım sektörüne etkilerini kabul eden Moscovici, ABD ile serbest ticaret antlaşmasının önemini savundu. 

Transatlantik Yatırım ve İşbirliği Antlaşması’nın (TTIP) ABD’den çok AB’ye faydalı olacağını iddia eden Moscovici, ABD ekonomisinin daha ‘kapalı’ olduğunu da kaydetti. 

Birçok sivil toplum kuruluşu tarafından eleştirilen TTIP’nin Avrupa’daki tarım sektörünü olumsuz etkilemesini kabul etmeyeceklerini söyleyen Pierre Moscovici, aksi halde antlaşmanın onaylanmayacağının altını çizdi. Moscovici, antlaşmanın Avrupa’daki tarım faaliyetlerine faydalı olması şartının kendileri için önemli olduğunu da vurguladı. 

AB ile ABD arasında 2 yıldan bu yana müzakereleri büyük bir gizlilikle sürdürülen TTIP, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ‘bariyerleri kaldırmayı’ hedefliyor. Toplamda 850 milyonluk bir pazarı ilgilendiren antlaşma bu yönüyle ‘dünyanın en büyük ticari antlaşması’ olacak. 

Başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde eleştirilerin hedefinde olan TTIP’nin müzakere belgelerinin kamuoyundan gizlenmesi de dikkat çekiyor.