AB Ukrayna'da güç kullanımını kınadı, Türkiye için sessiz!

AB Ukrayna'da güç kullanımını kınadı, Türkiye için sessiz!

Avrupa Birliği Ukrayna'da bugün polis güçlerinin Avrupa yanlısı olarak ifade edilen eylemcilere karşı müdahalesini kınamakta gecikmedi. Türk polisinin 6 Aralık'tan bu yana en az üç Kürdün ölümüne ve onlarcasının yaralanmasına yol açan şiddeti karşısında ise suskunluğunu koruyor.

AB Dış Politika Temsilcisi Catherin Ashton yaptığı yazılı açıklamada "Güç kullanımı ve şiddeti kınıyorum" diyerek, "barışçıl gösterilere karşı bir cevap olarak güç kullanılamayacağını" söyledi. Sükunete çağıran Ashton,  gece saatlerinde polis tarafından Kiev'de eylemciler Bağımsızlık Meydanı'ndan çıkarmak için başlattığı operasyon karşısında "derinden endişeli" olduğunu söyledi.

Ashton, buna karşın eylemlerin "barışçıl ve cesur doğası" karşısında ise "çok etkilendiğini" sözlerine ekledi.  Polis müdahalelerinin siyasi diyalog sürecinin başlamasını daha da zorlaştırdığını ifade eden Ashton,  gözaltına alınanların da derhal serbest bırakılmasını ve şiddet sorumlularının adalet önüne çıkarılmasını istedi.

Aynı AB günlerdir Kürtlere karşı şiddet uygulayan Türk polisi karşısında sessizliğini koruyor. 6 Aralık günü iki kişi Yüksekova'daki barışçıl gösteriler sırasında polis tarafından sekiz kurşunla katledilirken, bir gün sonra her iki Kürdün cenaze töreni sırasında polis yeniden silahla saldırdı. Başından ağır yaralanan bir eylemci, bugün hayatını kaybetti. Ne AB ülkeleri ne de Türk hükümeti henüz polis şiddetine ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı. 

Ukrayna'daki polis zorunu kınayan AB'nin Kürt eylemcilerin ölümü karşısındaki sessizliği, "AB Türkiye'deki polis şiddetini onaylıyor mu?" sorusuna neden oldu.